Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 13 godina, a to utječen na sigurnost u prometu.


Besplatni tehnički pregledi na koje su brojni vozači pohrlili ovaj tjedan, pokazali su da Hrvati voze sve starije automobile. I dok je 2007. godine prosječni automobil bio star 9 godina, danas je prosječna starost automobila gotovo 13 godina. A to utječe i na sigurnost u prometu.

Vezani članci Za sigurnost besplatan pregled (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vozite motor? Ne propustite do kraja tjedna iskoristiti akciju koja čuva i vaš život Tehnički pregledom do sigurnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Požurite! Do kraja tjedna potpuno besplatno možete pregledati svoj automobil

Da je s njihovim automobilom sve u redu, neki su se ovaj tjedan došli uvjeriti potpuno besplatno.

'Ovo mi dobro dođe jer u prvom mjesecu imam redovnu registraciju i ako ima kakva greška na autu ja ću imati mjesec dana vremena da to otklonim', rekao je Duško.

HAK-ova akcija preventivnih tehničkih pregleda i ove godine privukla je brojne vozače.

'Ja inače i previše brige možda vodim o svom autu. Voda, ulje i ovo sve ostalo ja pregledavam stalno i kontroliram', kaže Duško koji vozi automobil star 14 godina.

HAK POZIVA Besplatno provjerite tehničku ispravnost vašeg vozila

A gotovo 13 godina prosječna je starost automobila u Hrvatskoj. Pa tehničke neispravnosti nisu rijetkost.

'Više nego svaki peti automobil koji pristupi tehničkom pregledu dođe sa nekakvom tehničkom neispravnošću', objašnjava Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Zbog uvoza starih vozila, veći je broj rabljenih nego novih automobila koji se prvi put registriraju.

'Prosječna starost rabljenih automobila koji se prvi put registriraju u Hrvatskoj je između 9,5 i 10 godina. I to nažalost u ovom času nikako ne pridonosi pomlađivanju voznog parka nego upravo povećanju starosti automobila', kaže Pejić.

Što utječe i na sigurnost na cesti. No, vozači tvrde, to je u skladu s mogućnostima.

A da je sve dobro unatoč starosti vozila, vozači mogu besplatno provjeriti još u subotu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook