Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kada i gdje

HAK POZIVA Besplatno provjerite tehničku ispravnost vašeg vozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcija 'Dani tehničke ispravnosti' provodi se na cijelom teritoriju Hrvatske.

Hrvatski autoklub (HAK) poziva vozače na provjeru tehničkog stanja vozila sudjelovanjem u tradicionalnoj besplatnoj, edukativnoj, preventivno-sigurnosnoj akciji "Dani tehničke ispravnosti vozila", koju sljedećeg tjedna zajednički provode stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske, te Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Hrvatski autoklub Putne informacije Nakon hakerskog napada, HAK-ova stranica opet u funkciji: "Vidljiva je velika većina ranijeg sadržaja" Haker za računalima Nedostupni korisnicima Hakeri napali servere Hrvatskog autokluba! "Radimo na suzbijanju napada, sve ćemo prijaviti policiji"

Akcija počinje u ponedjeljak, 23. studenoga, a završava u subotu, 28. studenoga, i provodi se na cijelom teritoriju Hrvatske. U sklopu akcije vozači mogu obaviti besplatan tehnički pregled vozila u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila, priopćio je u petak HAK .

Ta se akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njezine provedbe svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole, odnosno registracije vozila. Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti.

Vrijeme je za zimske gume - Znate li koje su najbolje, a koje najlošije?

Tijekom akcije nema sankcioniranja sudionika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis.

HAK ističe da je u prošlogodišnjoj akciji sudjelovalo ukupno 13.835 vozila, a kod 5.283 ili 38,2 posto utvrđene su tehničke neispravnosti. Najviše neispravnosti bilo je na uređajima za kočenje (2177 vozila), uređajima za osvjetljavanje (1920 vozila), ovjesu i kotačima (1206 vozila), motoru (856 vozila), uređaju za upravljanje (709 vozila), te ispušnom sustavu – EKO testu (559 vozila).

Bizarne situacije iz dugih kolona - Nestrpljivi vozači rade ove greške

U HAK-u upozoravaju na veliku razliku između postotka tehnički neispravnih vozila sudionika akcije i vozila koja pristupaju redovnim tehničkim pregledima, kojih je lani bilo 21,7 posto. Razlika proizlazi iz starosne strukture vozila sudionika akcije koja su prosječne starosti između deset i 12 godina. Kod većine takvih vozila bilo je utvrđeno više različitih tehničkih neispravnosti, odnosno grešaka na različitim uređajima i sklopovima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene