Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratila se na tržnice

Hrvati ispod europskog prosjeka: Iako je ova namirnica cijenom prihvatljiva i iznimno zdrava, ne jedemo je dovoljno

Aktualno Galerija Marčelo Damijanjević, Katarina Jusić Mezga i Željka Stašić Marčelo Damijanjević, Katarina Jusić Mezga i Željka Stašić Foto: DNEVNIK.hr Creski kaić - 1 Creski kaić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Creski kaić - 2 Creski kaić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Creski kaić - 3 Creski kaić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Creski kaić - 4 Galerija 1/5 >>
Mala plava riba vratila se u ribarnice. Završio je lovostaj, pa su je mnogi požurili kupiti. Iako je cijenom prihvatljiva i iznimno zdrava, Hrvati ove ribe još uvijek ne jedu dovoljno. Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar doznala je detalje.

Nakon nešto više od mjesec dana brodovi puni srdele i inćuna ponovno su stigli u ribarnice. Završio je lovostaj, a prvi ulov za ove pulske ribare bio je odličan. Digli su oko 5 tona.

"Bilo nas je sedam-osam brodova. Nisu svi baš dobro prošli", rekao je ribar Elvis.

I ulov je takav bio, kažu, pola inćuni, pola srdele.

"Pogledajte, odlična riba, odlična srdela. Čim nas puste da lovimo, znači da je dobra. To je dobro za ovaj dio mjeseca, za početak. Svaki se dan sve više i više lovi, i riba je veća", priča ribar Ilija.

Sitnu plavu ribu jedva su dočekali i u ribarnicama.

"Jedva smo dočekali da dođe srdela. Volimo je više nego bilo koju drugu ribu", rekla je Marija iz Pule, a s njom se složila i Rita.

Pročitajte i ovo U zračnom napadu na Rafah ubijeno 45 ljudi Svijet ogorčen napadom Netanyahu: "Zračni napad na Rafah je tragičan incident". U razmjeni vatre između izraelske i egipatske vojske navodno poginuo egipatski vojnik

"Evo, čekali smo je dugo, a ja obožavam srdele. Radije ću nju jesti nego neku kvalitetniju ribu", rekla je Rita iz Pule.

Cijena je također prihvatljiva, no i ona ovisi o ulovu.

"Ovo je tržnica, ovdje se diše prema ponudi i potražnji. Uglavnom se cijena kreće od 4 eura otkako smo prešli na eure. Zna se i spustiti na 3 eura ako je veliki ulov", rekla je Marina Barković Blaženić, prodavačica u pulskoj ribarnici.

No, prema brojkama, većina Hrvata ipak ne jede dovoljno ribe. Godišnje po osobi pojedemo tek 20 kilograma ribe, što je ispod europskog prosjeka. Stručnjaci tvrde da bismo plavu ribu trebali jesti barem dva puta tjedno.

"Općenito je riba visokokvalitetna namirnica jer je bogata proteinima, vitaminima, mineralima, i omega-3 masnim kiselinama, a njima je posebno bogata plava riba poput srdele", rekla je Jovanka Katić, inženjerka prehrambene tehnologije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama na Gulašijadi Užasna nesreća kod susjeda: Dijete (4) upalo u kotao u kojem se kuhao gulaš

U Cresu je održana manifestacija Creski kaić koja spaja hranu, društvene igre i obnovu starih barki. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić javila se uživo iz Cresa.

  Pročitajte i ovo Screenshot Građani zabrinuti UZNEMIRUJUĆE: Objavljen video napada na Mijatovića, vide se huligani kako bježe

Vjesnici ljetne sezone su ovakve manifestacije. Na Cresu se zna, ljeto je stiglo kad počne Creski kaić, sedmodnevna manifestacija koja objedinjuje tradiciju. Svake se godine povodom Creskog kaića obnovi jedna drvena barka, koja se potom pusti u more. 

"Kroz manifestaciju volimo valorizirati naš otočni način života kao nematerijalnu baštinu. Materijalnu možemo sačuvati, ali način života teško, stoga trebamo tako živjeti i mladima pokazivati", rekao je organizator Marčelo Damijanjević. 

S druge strane, Željka Stašić, direktorica TZ-a Cres, objasnila je kako takve manifestacije privlače turiste.

"Ovakva događanja stvarno su veliki motiv dolaska gostiju jer oni vole iskusiti i vidjeti kako lokalno stanovništvo živi, čime se bavi, kako se hrani", poručila je Stašić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene