Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Koprivnici

Premijer Plenković o optužnici protiv bivših ministara: "Primio sam informaciju... Oni nisu teret Vladi"

Premijer Plenković u posjetu je Koprivnici. Na dnevnom redu pri susretu s novinarima bila je i optužnica protiv bivših ministara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva". 

Uz predsjednika Vlade bio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Plenković je najavio izgradnju brze ceste do Koprivnice, a razgovarali su i o izgradnji pruge prema Mađarskoj. Kazao je da radovi brzo idu. 

"Vrlo bitan je nastavak radova Centra za gospodarenja otpadom Piškornica" dodao je, a pohvalio je i rad Sveučilišta Sjever. 

"Kako to može netko reći?", začudio se na konstataciju novinara da Vlada baš ne voli sjever Hrvatske. Kazao je da su članovi Vlade često tamo te da podupiru sve projekte. 

O optužnici

Komentirao je i optužnicu protiv bivših ministara, činjenicu da oporba već zaziva i njegovu ostavku, a novinari su ga podsjetili na njegovu stariju izjavu da ne može iz Zagreba pratiti sve što se događa u Hrvatskoj. Zanimalo ih je je li možda trebao bolje pratiti što se događa s četvorkom. 

"Primio sam informaciju. Što će oporba, nakon jučerašnje ankete su ucviljeni. Sad skaču s jedne teme na drugu, ne bi li se uopće znalo da postoje. Uvijek skaču na ovo što im servira ili medijska scena ili DORH. Ovo je sad stav DORH-a, sad ćemo ići dalje", rekao je.

Koliki je to teret za Vladu?

"Nikakav. Nitko od njih više nije u Vladi", kaže. Smatra da Boris Milošević ne treba odlaziti iz Sabora.

"Ima izravan mandat. Nije jedini. Evo vam tamo Grgića, Barišića. imate ih više. Mislim da ne bi trebali otići. Ovo je samo jedna strana u postupku koja se zove Državno odvjetništvo. Druga strana je obrana. A u konačnici odlučuje sud", rekao je.

"Ja bih volio da se jednakim aršinima ide prema svima. Mi na DORH, USKOK ni na rad policije ne utječemo. Nemamo informacije iz tajnih izvida. Što se tiče nas, oni su neovisni, što se tiče svih drugih, to ne znam", odgovorio je na pitanje o tome je li mu dosadilo govoriti da ima nultu stopu tolerancije na korupciju.

O ruskim igračima 

"Tko je uopće izjavio da oporbu netko plaća? Jesam li ja ikada rekao da netko nekoga plaća? Nemojte konfabulirati.To vam se vidjelo prije tri dana. Prije tri dana da dio oporbe pjeva ruski narativ. Nije to nešto što ne možete pročitati. Vi to vidite. To ne znači da netko nekoga plaća. Ako imate oporbu koja do 24. veljače se protivi usvajanju deklaraciju o Ukrajini. Oni čekaju da Putin napadne, da počne raketirati Kijev. Onda slijedi iluminacija. Prosvjetljenje i ekipa se svrstava za one koji ipak jesu za deklaraciju", rekao je.

"Imamo Hajdaš Dončića koji valjda gleda svaku moju izjavu i onda pita SOA-u ono što sam ja navodno rekao. Mene ne zanima što misli on, što misli SOA ili bilo tko drugi. Ja donosim svoje političke sudove. Zašto on ne pita SOA-u je li hrvatska Vlada veleizdajnička, što je narativ njegovog drugara Milanovića. Neka odgovore je li hrvatska Vlada kvislinška. To su nebitne teme, a metodologija je smiješna", dodao je, a na novinarska pitanja da kaže imena, pozvao ih je da se "informiraju".

"Niste valjda vi toliko neinformirani da ne znate čitati tuđe izjave", govorio je novinarima. 

Govorio je i o cijenama goriva. Kazao je da nestašice nema.

Optužnica protiv Horvata, Miloševića, Tolušića, Aladrovića i četvero suoptuženika

Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv četvorice bivših ministara - Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Uz četvoricu bivših ministara, kako se neslužbeno doznaje, optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage je uz Aladrovića bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja Horvat je uhićen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene