Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li uskoro izaći na slobodu?

Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu"

Aktualno Galerija Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Premještaj Ive Sanadera - 2 Premještaj Ive Sanadera - 2 Foto: DNEVNIK.hr Premještaj Ive Sanadera - 3 Premještaj Ive Sanadera - 3 Foto: DNEVNIK.hr Premještaj Ive Sanadera - 4 Premještaj Ive Sanadera - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Premještaj Ive Sanadera - 5 Galerija 1/7 >>
Dnevniku Nove TV potvrđeno je da je Ivo Sanader, bivši predsjednik Vlade, postao šef zatvorske knjižnice u zatvoru Lipovica. Nije zaposlenik, već i dalje zatvorenik, ali je zadužen za kulturno uzdizanje zatvorenika. Sanader je iz Remetinca prebačen u Lipovicu i sada se njegova obrana nada da je to prvi korak ka slobodi.

Zbog uzornog ponašanja, ali i narušenog zdravlja, bivši premijer Ivo Sanader više se ne nalazi u Remetincu.

"Gospodin Sanader se već par mjeseci nalazi u Kazneno-popravnom domu Lipovica. To je poluotvoreni zatvorski sustav, a sada se nalazi u bitno boljim zatvorskim uvjetima nego što je bio prethodno", objasnio je njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica Potrebno pronaći alternativu Bivši glavni zapovjednik NATO-a upozorava: "Imamo Ahilovu petu i Rusija to zna!"

U Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u prosjeku površine od 20 kvadrata, a bivši premijer svoju dijeli s cimerom. Zatvorenici imaju stalnu medicinsku skrb – liječnika i dvije sestre – i brojne druge pogodnosti.

"To je u biti zatvor koji nije zatvor. Preko dana se oni slobodno šeću po tom kompleksu, popiju kavu, prime posjete. To je neki zatvor po mjeri čovjeka", rekao je Prodanović.

Zatvorenici sami kuhaju pod paskom strukovnog učitelja. Kaznionica ima teretanu, ali i knjižnicu, za koju je, doznaje Dnevnik Nove TV, odnedavno zadužen upravo Sanader.

"Ja sam bio kod njega jednom Tad još to nije radio, ali očito je da je tamo zadužen da vodi brigu o kulturnom uzdizanju zatvorenika", napomenuo je Prodanović te dodao da nikada nije klonuo duhom, iako je iza rešetaka proveo gotovo desetljeće.

"On je čvrst, on je izdržavao puno teže uvjete, tako da tek sada nema problema. Naravno da prati politiku, ali nismo se bavili previše s politikom", ispričao je.

Pročitajte i ovo Bivši hotel Marjan na splitskoj Zapadnoj obali srušen do kraja - 11 Uskoro se gradi novi FOTOGALERIJA Hotel Marjan u centru Splita u potpunosti sravnjen sa zemljom

Objedinjenom presudom za afere Fimi Media, Planinska i INA-MOL, Sanader iza rešetaka mora provesti ukupno 18 godina. Protiv njega se vodilo pet postupaka, od čega je u dva pravomoćno oslobođen.

Hoće li Sanader uskoro na slobodu?

O novim uvjetima u kojima živi bivši premijer uživo je izvijestio reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

"Preseljenje u ovakav poluotvoreni tip zatvora svojevrsna je priprema za izlazak na slobodu. Zatvorenici imaju slobodu osmosatnog boravak izvan kaznionice u samom mjestu. Poštuje li zatvorenik sve uvjete tijekom izlaska, nakon toga stječe pravo i odlaska na vikend kući. Nema sumnje da će Ivo Sanader, obzirom na njegovo uzorno vladanje, vrlo brzo steći to pravo, tako da bismo ga relativno brzo mogli za vikend vidjeti u Zagrebu", objasnio je Čorkalo.

Pročitajte i ovo Ukrajina objavila prve snimke američkog tenka Abrams u akciji Abrams na prvoj crti bojišta VIDEO Ukrajina objavila prve snimke moćnog tenka u akciji: "Seciramo Ruse i njihovu opremu"

Sve to će se odvijati će se u iščekivanju prijevremenog otpusta.

"U hrvatskom zatvorskom sustavu najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne, a može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a taj uvjet Sanader će zadovoljiti polovicom ove godine", objasnio je reporter.

"Sanaderov odvjetnički tim podnio je i Ustavnu tužbu zbog objedinjene kazne od 18 godina za koju smatraju da je previsoka jer je donesena u trenutku kada sud nije znao za neke okolnosti koje se odnose na njegovo zdravstveno stanje. Ako tužba urodi plodom, on bi mogao na slobodu puno ranije nego što se i sam nadao", zaključio je Čorkalo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene