Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebno pronaći alternativu

Bivši glavni zapovjednik NATO-a upozorava: "Imamo Ahilovu petu i Rusija to zna!"

Ruska podmornica
Ruska podmornica Foto: Afp
James Stavridis upozorio je na opasnosti koje prijete globalnom poretku na zemlji, istaknuvši kako nije riječ o svemirskom nuklearnom oružju, već o morskom ratovanju.

Nedavno je američku javnost uznemirila vijest o Rusiji koja navodno razvija svemirsko nuklearno oružje koje bi moglo ciljati satelite u budućnosti. Međutim, bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi, umirovljeni američki admiral James Stavridis, ističe da postoji puno veća opasnost koja prijeti iz podmorja.

Stavridis upozorava na još ranjiviju Ahilovu petu koja može ugroziti svjetsku trgovinu, obranu, logistiku i sam Internet. Riječ je o izrazito ranjivim podmorskim kablovima koji čine osnovu globalnih komunikacija, rekao je Stavridis u razgovoru za Bloomberg.

Pročitajte i ovo Engleska policija, ilustracija Uspostavljen kordon Drama u Engleskoj, u tijeku velika evakuacija: "Napustite područje i na vraćajte se"

Admiral se poziva na nedavno izvješće britanske nevladine organizacije Policy Exchange, koje je nastavak analize iz 2017. godine, čiji je koautor sadašnji britanski premijer Rishi Sunak.

Rusije već testirala podvodnu infrastrukturu

Izvješće ističe da se svakodnevno u svijetu obavi više od 10 bilijuna dolara financijskih transakcija, a više od 95 posto svjetskih komunikacija ide mrežom od oko 500 kablova koji prolaze dnom oceana.

Još 2017. britanski eksperti upozorili su da su podmorski informacijski kablovi izloženi na obalama na mjestima s minimalnom zaštitom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Biste li se vozili s vozačem mlađim od 18 godina? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevnik Nove TV

"Većina Amerikanaca misli da internet omogućuju sateliti iz svemira. Krivo. Sustav nosi manji broj podmorskih kabela", rekao je Stavridis.

U novom izvješću upozorava se da Rusija već testira atlantsku podvodnu infrastrukturu, ističe umirovljeni britanski maršal zrakoplovstva Stuart William Peach. Pored Rusije, i Kina jača svoju vojnu prisutnost u podmorju, težnjom da postane globalna vojna sila, dok i Sjeverna Koreja i Iran rade na jačanju svojih podmorskih vojnih sposobnosti.

Admiral Stavridis, podsjeća da je prije deset godina kao zapovjednik NATO-a bio zabrinut zbog mogućnosti da terorističke organizacije poput Al-Kaide poremete globalnu ekonomiju diverzijom na informacijske kabele. Međutim, tada se smatralo da teroristi ne bi mogli dosegnuti morsko dno.

Pročitajte i ovo Obuka za ročnike - 1 11 djevojaka Počela obuka za 120 ročnika: Imaju priliku postati dio elitnih postrojbi Hrvatske

"Ali danas, povratkom opasnog nadmetanja velikih sila SAD-a, Kine i Rusije, cijela je struktura u opasnosti", tvrdi admiral.

Potrebno pronaći alternativu

Ruske podmornice, zajedno s nekim od njihovih istraživačkih brodova, koji zapravo služe kao špijunski, vjerojatno su sposobni doseći podvodne kabele na dnu oceana i uništiti ih ili manipulirati podacima, ističe američki admiral.

Stoga je ključno shvatiti koliko su ti podvodni komunikacijski sustavi postali ranjivi, apelira admiral. Prema njegovim riječima, potrebno je unaprijediti tehnologiju koja se koristi za zaštitu kabela te instalirati paralelnu mrežu koja bi se mogla aktivirati u slučaju napada.

Pročitajte i ovo Bivši hotel Marjan na splitskoj Zapadnoj obali srušen do kraja - 11 Uskoro se gradi novi FOTOGALERIJA Hotel Marjan u centru Splita u potpunosti sravnjen sa zemljom

James Stavridis naglašava potrebu za istraživanjem alternativa za prijenos i pohranu podataka te savjetuje ulaganje u podmorsko ratovanje, uključujući nuklearne podmornice i nove klase podmorskih dronova.

"Također ćemo morati poticati odvraćanje jačanjem potencijala da ugrozimo kabele važne Kini i Rusiji, u punoj suradnji s našim partnerima NATO-om, Japanom, Južnom Korejom i drugim naprednim pomorskim državama", zaključio je Stavardis.

Stavardis ne isključuje pregovore sa zemljama poput Rusije, Sjeverne Koreje i Irana, kako bi se postigao globalni sporazum o zaštiti sustava koji omogućuju svjetsku trgovinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene