Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantan događaj

Zbog fotografija muškarca koji se zapalio reagirao HND

Muškarac se zapalio na Markovu trgu
Muškarac se zapalio na Markovu trgu Foto: Patrik Macek/Pixsell
Nakon šokantnog događaja na Markovu trgu, reagirao je HND. Medije su pozvali da vode računa o načinu na koji izvještavaju o ovom događaju.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u utorak sve medije da ne objavljuju, odnosno da povuku fotografije koje prikazuju osobu koja se jutros polila benzinom i zapalila na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

"Podsjećamo na Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno članak 15. i 16., koji kažu da se od novinara i medija zahtijeva posebna pozornost, obazrivost i odgovornost pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima", stoji u priopćenju HND-a.

Pročitajte i ovo Dinko Vidović najnovije informacije Liječnici objavili detalje o muškarcu koji se zapalio: "Opečeno mu je gotovo cijelo tijelo, takav slučaj godinama nismo imali"

Novinar, poručuju, treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

Također, vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava se ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubojstvima, navodi HND.

Pročitajte i ovo Doktorica Štajminger o spaljivanju na Trgu svetog Marka saborska liječnica Doktorica otkrila privatne detalje o muškarcu koji se zapalio pred Vladom: "Vikao je - vrećica, vrećica"

Jutros u 9:37 policiji je dojavljeno da se jedna osoba samozapalila na Markovom trgu izvan ograde.

Zdravstveno stanje muškarca koji se samozapalio, a koji je prevezen u Kliniku za traumatologiju jako je teško te mu se pokušava pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene