Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 105 kontenjera

Gunja: Ministarstvo gospodarstva predalo prvih 70 kontenjera za stanovništvo i ambulantu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremaju još dvije grupe kontenjera namijenjene za potrebe praonice veša i posuđa i time Ministarstvo gospodarstva polako privodi kraju akciju zbrinjavanja stanovništva općine Gunje.

Primopredaju 70 kontenjera namijenjenih stanovništvu poplavom pogođene općine Gunja danas su u Gunji obavili pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić, te gunjanski načelnik Hrvoje Lucić i ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mnogi se žale Sve više problema: Ljudi se sukobljavaju zbog lopate ili metle Slika nije dostupna Na rubu strpljenja VIDEO IZ GUNJE: Pogledajte kako izgleda život u kontejneru

Od 70 kontenjera tri su spojena i posebno uređena za potrebe liječničke ambulante u Gunji.

'Ministarstvo gospodarstva - Ravnateljstvo za robne zalihe pripremilo je ukupno 105 kontenjera od kojih je već 70 u Gunji', izjavio je pomoćnik ministra Milatić, te dodao da su dopremljena i tri posebna adaptirana kontenjera za potrebe ambulante, nabavljena preko Ministarstva financija iz kontenjerskih carinskih zaliha.

Dodao je da se pripremaju još dvije grupe kontenjera namijenjene za potrebe praonice veša i posuđa i time Ministarstvo gospodarstva polako privodi kraju akciju zbrinjavanja stanovništva općine Gunje.

37 tvrtki u akciji razminiranja poplavljenog područja Gunje

Milatić je istaknuo da će se Ministarstvo u slučaju daljnjih potreba za kontenjerima ili drugim i dodatno angažirati, a najavio je i postavljanje više velikih šatora u Gunji za dnevne potrebe stanovništva angažiranog na obnovi.

Ministarstvo gospodarstva je za nabavu, dopremanje, pripremu terena i postavljanje kontenjera uložilo više od 4,2 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra Milatić je podsjetio da su već ranije postavljena 42 kontenjera koje je nabavila Zaklada Ujedinjenih Arapskih Emirata osiguravši 1,2 milijuna kuna te je izrazio uvjerenje da će se Ujedinjeni Arapski Emirati, sukladno najavi, angažirati i na obnovi Gunje, koja ima veliku muslimansku zajednicu.

Ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić izrazila je zadovoljstvo što su za potrebe ambulante u Gunji osigurana tri posebno adaptirana kontenjera, te istaknula da je u tijeku postupak nabave medicinske opreme, a ambulanta će s cjelodnevnim radom s dva medicinska tima započeti 5. rujna.

Dodala je da radovi na obnovi zgrade ambulante u Gunji dobro napredaju te da će kontenjeri, iako primjereno uređeni, biti samo kratkotrajno rješenje.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš:Taritaš: 'Nigdje nije zapelo, obnove kuća su u tijeku'

Prema riječima načelnika općine Gunja Hrvoja Lucića, tijekom idućeg tjedna Ministarstvo socijalne politike i mladih će namjestiti kontenjere, a do kraja tjedna u njih će biti smještene najugroženije obitelji.

Prema njegovim riječima, u Gunji je oko 150 kuća na kat, te su se obitelji iz tih kuća uglavnom vratile u selo i smjestile na katovima, a u kontenjerima će biti smješteno 100-tinjak obitelji. Još 50-ak obitelji uspjelo je do sada sanirati po koju prostoriju i vratilo se u Gunju.

Trenutačno je na isušivanju kuća u Gunji angažirano 400-tinjak aparata za isušivanje, a radovi na obnovi škole dobro napreduju te će biti završeni do početka školske godine.

Načelnik Lucić izrazio je uvjerenje da će Vlada RH izaći u susret stanovnicima općine Gunja i osloboditi ih plaćanja troškova struje za srpanj, kolovoz i rujan jer je zbog aparata za isušivanje potrošnja struje znatno uvećana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene