Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez novčane naknade

37 tvrtki u akciji razminiranja poplavljenog područja Gunje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset sedam tvrtki za razminiranje provodi, bez novčane naknade, razminiranje 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora u poplavom pogođenoj Gunji, a radilište su danas obišli ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje, Diana Pleština i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec.

Tijekom 30 radnih dana oko 500 pirotehničara iz 37 tvrtki ručno će pregledati i osloboditi od mina onečišćeno područje. Naglasivši kako se 37 hrvatskih tvrtki za razminiranje odreklo naknade za razminiranje, u vrijednosti od jedan milijun i 250 tisuća kuna, Pleština je rekla da se godišnje iz hrvatskog državnog proračuna za razminiranje osigurava oko 300 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još uvijek ima posljedica Pet godina od katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini: Počeli radovi na jačanju nasipa Odvjetnik Dražen Štivić i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Katastrofalna poplava 2014. Odvjetnik koji je pisao 810 tužbi zbog pucanja nasipa Andriji Jarku otkrio koliko znači prva nepravomoćna presuda u tom slučaju

No, potrebno je osigurati duplo više novca kako bi se ostvario nacionalni plan da Hrvatska u cijelosti bude oslobođena od mina do 2019. godine, rekla je. Vladin Ured za razminiranje uspio je iz EU fondova povući 45 milijuna eura, koji će se uložiti u razminiranje i revitalizaciju Kopačkog rita te je otvorio mogućnost da se povuće još 50 milijuna eura iz EU fondova za razminiranje poljoprivrednih područja.

Taritaš: 'Nigdje nije zapelo, obnove kuća su u tijeku'

"Cilj je iz europskih fondova povući 200 milijuna eura, a isti iznos u idućih četiri do pet godina osigurati iz državnog proračuna, te će Hrvatska u cijelosti do ožujka 2019. biti oslobođena mina", rekla je Pleština. Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec rekao je da HCR u potpunosti vlada minsko sumnjivim prostorom u Hrvatskoj, pa i ovim u Gunji, te ga kontrolira sustavom obilježavanja i nadzora.

Istaknuo je kako mine na području općine Gunja nisu tijekom poplava plivale, no, da je zbog nanešenog materijala pred pirotehničarima vrlo složen posao ručnog razminiranja u Gunji. Jakopec je posebno naglasio društvenu odgovornost tvrtki za razminiranje angažiranih na prostoru Gunje.

Nakon razminiranja ovog područja HCR će nastaviti provoditi razminiranje na u općinama Vrbanja i Nijemci, za što će dijelom biti osiguran novac iz EU fondova. Jakopec je u izjavi za Hinu rekao kako je tranutačno u Hrvatskoj 586 četvornih kilometara minsko sumnjivog prostora u 11 hrvatskih županija.

Ovih dana u cijelosti će biti razminirana Virovitičko-podravska županija, a tijekom iduće godine Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija. U Vukovarsko-srijemskoj županiji još je 22 četvorna kilometra minsko sumnjivog prostora, uglavnom šumskog, na području šest općina i grada Vinkovaca.

Predstavnik tvrtki izvršitelja radova na razminiranju u Gunji, Željko Romić, istaknuo je da se svih 37 hrvatskih tvrtki bez zadrške odreklo naknade kako bi pomoglo poplavom pogođenom području. Dodao je kako su one primjer i drugim tvrtkama i udrugama koje se na isti način svojim uslugama mogu angažirati u saniranju i revitalizaciji poplavom pogođenog područja.

Na angažmanu 37 tvrtki na razminiranju u Gunji zahvalio se načelnik općine Hrvoje Lucić, napomenuvši da je svaki dan u selu više od dvije tisuće ljudi koji saniraju i obnavljaju svoje kuće i okućnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene