Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvanaestmetarski kit, koji posljednjih dana živi u Savudrijskoj vali, postao je prava atrakcija. Otkrivamo odakle je došao, može li preživjeti u malom prostoru i što mu predstavlja najveću opasnost.


Nakon zime koju je najvjerojatnije proveo na obalama Afrike, 12-metarski grbavi kit odlučio je posjetiti Savudrijsku valu. Ovog 35 tona teškog sisavca, Draško Holcer iz zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja osobno je proučio. 'Životinja je zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, nije pothranjena', tvrdi Holcer.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenci nam opet prijete Slika nije dostupna VIDEO: Dramatično spašavanje kita

>> Kit pomirio hrvatske i slovenske ribare

Grbavi kitovi na Mediteranu rijedak su prizor, zbog nedovoljnih izvora hrane za te životinje. Od 90-ih godina do danas, primijećeno ih je svega 9. Svejedno, sama pojava znači da im se populacija znatno povećala. 'Njihovo pojavljivanje u mediteranu znaci da su se oporavili od kitolova kojem su bili izloženi 60-ih godina', dodaje Holcer.

Zahvaljujući tome, skinuti su i sa popisa ugroženih vrsta. Procjenjuje se da danas svjetskim morima pliva oko 60 000 grbavih kitova. Prirodnih opasnosti za ovog kita u Mediteranu nema, jer se dobro snalazi i u manjim prostorima. Ugrožava ga nešto drugo. 'Prijete mu ljudi i njihovo nerazumno ponašanje, jer imaju potrebu spašavati ga. Kada kit sam poželi napustit područje napustit ce ga', objašnjava Draško Holcer.

Svi kitovi zakonom su zaštićeni, a za njihovo uznemiravanje postoje kazne. Možemo samo gledati i uživati znajući da je ovakav gost odlučio posjetiti naše more.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju