Gradske vlasti u Dubrovnku ograničavaju broj kruzera koji dolaze u grad. U idućoj godini neće ih biti više od dva na dan. No, građani su sumnjičavi, pogotovo jer gužve i dalje traju, iako je listopad.

Galerija +0 Ograničavanje broja kruzera (Foto: Dnevnik.hr)

Ni kiša ne smanjuje gužve na Stradunu. Gosti s kruzera imaju tek nekoliko sati za obići grad.

Vezani članci Turisti koji su se oteli kontroli - 1 Galama, uriniranje, konzumacija opijata... Split i prije srca sezone muče veliki problemi: "To je kuga i kolera" Turisti u Dubrovniku Pred udarne vikende ministrica uputila važno upozorenje: "Očekuje nas najveći broj turista..."

Od iduće godine gradske vlasti ograničavaju dnevni broj kruzera, a u gradu ih nakon toga neće moći biti više od dva. ''I neće dolaziti u isto vrijeme i odlaziti u isto vrijeme. Dakle, neće se događati koncentracija velikog broja putnika u isto vrijeme'', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Suvenirnice, restorani, muzeji, sve to obilaze gosti i ostavljaju svoj novac. Zato treba biti oprezan, tvrde poduzetnici. ''Ja mislim da bi mi sami trebali dati više od sebe u organizaciji samih dolazaka kruzera i podržavam smanjenje, ali treba vrlo oprezan biti u tome'', smatra dubrovački ugostitelj Stjepan Perić.

No, grad ovim potezom ne smanjuje broj gostiju jer kruzeri će u idućoj godini dolaziti baš svaki dan. Građani se boje kako ni ova mjera neće uroditi plodom. ''Apstraktna situacija u kojoj se baš ne snalazimo. Jer mi koji tu radimo i živimo moramo funkcionirati u toj nekoj neprirodnoj situaciji i okruženju'', mišljenje je jedne Dubrovčanke.

A takvo okruženje, gužve i u listopadu iznenađuju i same turiste. Turizam je to bez jasnih planova i strategije za budućnost. Vrijeme je da hrvatske destinacije počnu planirati turizam za iduće desetljeće, a ne sezonu po sezonu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju