Dubrovnik je drugu godinu zaredom proglašen najboljom kruzing destinacijom u kategoriji Istočni Mediteran - prema izboru specijaliziranog portala za kruzing putovanja ''Cruise Critic'''. Priznanje dolazi i u vrijeme kada se grad pokušava boriti protiv gužvi.

Galerija Dubrovniku priznanje kao kruzing destinaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Dubrovniku priznanje kao kruzing destinaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 2

U gruškoj luci danas samo jedan brod, dug gotovo 300 metara s oko 2000 putnika. ''Bili smo u gradu nekoliko sati, ručali smo i prošetali. Vratit ćemo se prvom prilikom na više dana'', rekao je Darron, britanski gost kruzera.

Vezani članci Ilustracija Neće im biti zima, a bome ni vruće: S gradilišta ukrali klime, bojlere, WC školjke i umivaonike Slika nije dostupna U Dubrovnik uplovio kruzer koji je mjesecima plovio morima zbog koronavirusa

''Želim prošetati gradom i osjetiti atmosferu, obići zidine'', kaže Amerikanka Sonja, gošća kruzera.

Mnogi će se vratiti, jer Dubrovnik je proglašen top kruzing destinacijom istočnog Mediterana. ''Slažem se, Dubrovnik je divan'', rekao je Norman iz SAD-a kojeg smo danas sureli na Stradunu.

No kruzeri često zadaju glavobolje građanima i posjetiteljima. Boljim rasporedom pokušavaju se smanjiti gužve kakve su posljednjih godina viđale unutar zidina.

''Mislim da je i ova nagrada potvrda o kvaliteti kojoj mi težimo. Smatramo da u tom smislu možemo i više napraviti kako bi imali još bolju kvalitetu, bez obzira na kvantitet kojeg već sada imamo', ponosno je istaknula Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

Pokušava se izbjeći situacija da se u isto vrijeme u gradu nađe šest kruzera - brodovi se raspoređuju u terminima koji su slobodni.

''To radimo i za slijedeću godinu, a najbolji rezultat ćemo imati 2020. godine kada mislimo i taj booking sistem još malo poboljšati i prilagoditi nama samima, a to sve možemo raditi jer je potražnja za Dubrovnikom velika i jer smo, kao što vidite, najbolja kruzing destinacija na Mediteranu'', rekao je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

No ove godine manje su gužve unutar zidina, ali veće na prometnicama, brojni se i dalje žale. Dubrovnik kao kruzing destinacija iza sebe je ostavio Kotor, Veneciju, Santorini i Rodos. Lučka uprava Dubrovnik na godinu od ticanja brodova na kružnim putovanjima uprihoduje oko 20 milijuna kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju