Kristina Ikić Baniček
Kristina Ikić Baniček Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček protivi se odluci Vlade da se Sisak nakon potresa obnavlja po istom modelu kao i Zagreb jer taj grad ne može financirati svojih 20 posto.


"Nakon što sam vidjela medijska izvješća sa sjednice Vlade bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u neke kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu. Normalno da su skrivali što donose jer čim sam uzela Zakon o obnovi potresom pogođena područja shvatila sam da se srame jer su Sisak stavili u istu kategoriju sa Zagrebom. To mi je potvrdio i ministar Horvat jučer kada telefonski razgovarali.

Vezani članci Potres u Indoneziji Panika zbog potresa magnitude 5,8: Stanovnici bježali u panici Banovina - 2 Što se to događa? Jedna za drugom, tvrtke koje grade na Banovini upadaju u financijske probleme

Nakon 28. 12. kada je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, desila nam se tragedija u obliku hrvatske Vlade", rekla je gradonačelnica, piše N1.

Ikić Baniček ističe da Sisak i građani nemaju nikakve šanse jer ne mogu sufinancirati 20 posto obnove.

 

SIŠČANI NEĆE IMATI PRAVO NA 100% DRŽAVNE OBNOVE?! Danas me ministar graditeljstva informirao, a dobila sam i službeni...

Posted by Kristina Ikić Baniček on Friday, 15 January 2021

 

"Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči", poručuje Ikić Baniček.

Predsjednik sisačkog HDZ-a: "Gradonačelnica od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu"

Predsjednik sisačkog HDZ-a i saborski zastupnik Ivan Celjak osvrnuo se na istup Ikić Baniček.

"Vodi se žustra rasprava vezano uz nacrt Zakona o obnovi koji je pokrenula gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, koja od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu i nezadovoljstvo ljudi prema Vladi kako bi uhvatila što bolju početnu poziciju za nadolazeće izbore. Nacrt zakona je dobar, Vlada će financirati obnovu na potpomognutim područjima u stopostotnom iznosu. U dijelovima koji se odnose na grad Sisak još se razmatraju bolja rješenja. U komunikaciji s članovima Vlade razmatramo nekoliko rješenja u korist Sisčana", rekao je Ivan Celjak te dodao kako se traži bolje rješenje od toga da građani Siska participiraju u obnovi s 20 posto.

"Što se tiče konkretnih prijedloga, razmatramo izmjenu zakona o područjima od posebne državne skrbi da Sisak uđe u treću skupinu. S obzirom na to da su se promijenili kriteriji, da možda uvedemo i gradove od posebne državne skrbi u Zakon o obnovi, onda bi se stopostotno financiranje prelilo na Sisak", rekao je Celjak, piše N1.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju