Građanska inicijativa "Stop rastu cijena goriva!" 20. lipnja organizira novu prosvjednu akciju, kada planiraju ugasiti automobile u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj put ne samo na deset minuta, nego na čak sat vremena.

Galerija


Nakon akcije upozorenja pod nazivom #UGASIMOTOR koja je održana u brojnim hrvatskim gradovima 15. lipnja u trajanju od 10 minuta, Građanska inicijativa "Stop rastu cijena goriva!" odlučila je krenuti u veću akciju za spuštanje cijene goriva ispod 9 kuna i za snižavanje trošarine. Ovaj put akcija se održava u srijedu, a motori bi trebali ostati ugašeni čak sat vremena, od 15:30 do 16:30, dakle u vrijeme najvećih prometnih gužvi.

Prva prosvjedna akcija nije imala odaziv kao što je to, primjerice, bilo u Srbiji i BiH, ali organizatori najavljuju da će ovaj put biti drugačije.

"Ovaj put bit će to velika akcija jer nakon petka na stotine građana javlja nam se da se samoorganiziraju po svim hrvatskim gradovima i mjestima. Prema policijskom izvješću, 2572 vozila sudjelovala su u blokadama prometnica u petak, a ovaj put očekujemo barem 10.000 vozila koja će na cestama ugasiti svoje motore. Iako nam mnogi prigovaraju da je generalna proba bila loša, dobili smo poziv iz Ministarstva financija i rečeno nam je da su spremni za razgovor", poručuju iz inicijative "Stop rastu cijene goriva".

Ističu da oni, kao inicijativa, ne organiziraju ni punktove ni građane - oni se organiziraju sami i na vlastitu odgovornost. Važno je, napominju, da osiguraju jedan trak za nesmetano kretanje Hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Pozivaju da im se pridruže i pješaci, biciklisti, motoristi... "Pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima", poručuju iz inicijative.
 

Vezani članci Milo Đukanović Domoljubi gađali jajima i petardama policajce, napadnut i auto premijerove kćeri: ''U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to vidjeti'' Prosvjed u Sarajevu - 5 Crni rekord u BiH, nikad više umrlih. Prosvjedi u Sarajevu: ''Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku''