U Zagrebu, ali i u još nekoliko hrvatskih gradova, u 17 sati je održan prosvjed inicijative Stop rastu cijena goriva tijekom kojeg su vozači na 10 minuta zaustavili na cesti svoje automobile tražeći na taj način da država snizi cijenu goriva.

Galerija


Točno u 17 sati promet je zaustavljen u samom središtu Zagreba, na kružnom toku na Trgu žrtava fašizma, zbog čega je vrlo brzo ostala blokirana i Zvonimirova ulica. S tog se mjesta javio i reporter Nove TV, Vanja Margetić, koji je izvijestio da je nekolicina vozača jednostavno u dogovoreno vrijeme tamo zaustavila svoje automobile, no ostavili su prohodnim tramvajsku prugu. 

Vezani članci Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Ministarstvo graditeljstva dalo zeleno svjetlo za GUP, ministar graditeljstva protiv njega?! Panoramski autobus ZET-a koji ne može ispod nadvožnjaka (Foto: Grad Zagreb) ZET kupio autobuse koji ne mogu proći ispod nadvožnjaka: ''To možda čak i neće biti problem...''

"Ovdje će biti točno 10 minuta kako bi upozorili na skupo gorivo u Republici Hrvatskoj. Vladi su još dali 14 dana da se očituje, a onda, kažu iz Inicijative, kako planiraju još radikalnije stvari, odnosno još više zatvaranja prometa. U samo nekoliko trenutaka ovdje je nastao kolaps. Ovo je dio grada Zagreba gdje se dolazi iz svih smjerova. Svi stoje. Neki znaju o čemu je riječ, neki ne znaju i sliježu ramenima. Trubljenja nema", izvijestio je Margetić.

Prosvjed zagrebačkih vozača zbog poskupljenja goriva (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed zagrebačkih vozača zbog poskupljenja goriva (Foto: Dnevnik.hr)

Inicijativa je pozvala i vozače u drugim gradovima da svoje automobile, motocikle, kamione ugase na prometnicama na 10 minuta i tako podrže ovu akciju, a odazvali su se vozači u Rijeci, Puli, Osijeku, Sisku, Bjelovaru...

Prosvjed zagrebačkih vozača zbog poskupljenja goriva (Foto: Dnevnik.hr)
Prometni kolaps u Zagrebu zbog prosvjeda protiv poskupljenja goriva (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) - 2

Organizatori su zatražili od vozača da ostave dovoljno prostora za nužni prolaz, primjerice vatrogasaca ili kola hitne pomoći.

Prosvjed zagrebačkih vozača zbog poskupljenja goriva (Foto: Dnevnik.hr)
Prometni kolaps u Zagrebu zbog prosvjeda protiv poskupljenja goriva (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) - 4

Zagrebačka policija je potvrdila da se u Zagrebu prosvjedovalo na Trgu žrtava fašizma, na rotoru u Remetincu, na Slavonskoj aveniji te u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Promet je nesmetano nastavljen nakon 17:10.

Iz inicijative 'Stop rastu cijena goriva' smatraju da gorivo ne bi trebalo koštati više od 9 kuna. Organizatori su najavili da će, ako prosvjed ne uspije, ići u veću blokadu prometa dok se ne snize trošarine te cijena goriva padne ispod devet kuna.

Slične akcije su bile ovih dana i u drugim zemljama u našem okruženju. U nekima su urodile plodom, pa je tako u Bosni i Hercegovini gorivo već pojeftinilo.