Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Stop rastu cijena goriva!"

Prosvjed zbog skupog goriva blokirao ceste u nizu hrvatskih gradova, policija popisivala registracije vozila prosvjednika

Prosvjedna akcija #ugasimotor (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjedna akcija #ugasimotor (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed na zagrebačkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prosvjed na zagrebačkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedna akcija #ugasimotor (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjedna akcija #ugasimotor (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed na zagrebačkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prosvjed na zagrebačkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedna akcija #ugasimotor (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjedna akcija #ugasimotor (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +8 Prosvjed protiv povećanja cijena goriva (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/13 >>
Između 15:30 i 16:30 širom Hrvatske održana je prosvjedna akcija "Stop rastu cijena goriva!", kojoj su se odazvali vozači u nizu hrvatskih gradova.

Inicijativa Ugasi motor održala je drugi po redu prosvjed kako bi ukazala na visoke cijene goriva. Iako su najavljivali potpuni kolaps hrvatskih gradova, to se, barem kada je riječ o Zagrebu, nije dogodilo. Promet je uz poteškoće ipak tekao. Nekoliko automobila blokiralo je izlazne trakove na zagrebačkom rotoru, no većih zastoja nije bilo. Iz inicijative ističu kako neće odustati i kako će s prosvjedima nastaviti. Od Vlade i dalje traže smanjivanje trošarina na gorivo.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 Neslužbeno Loša vijest za vozače: Sljedeći tjedan poskupljuje jedna vrsta goriva Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva

16.29 Zastoja je bilo i u Požegi, Samoboru, Varaždinu te Solinu, a prosvjed je održan i u Splitu i Rijeci, gdje je promet nakratko bio blokiran.

16:12 Na zagrebačkom rotoru policija zapisuje registarske tablice, a motoriste koji su prikrili tablice će kazniti. Zaustavlja se sve veći broj automobila.

16:00 U Branimirovoj ulici kod raskrižja s Čulinečkom ulicom u Zagrebu također su u smjeru prema gradu zaustavljeni automobili. Vozači su digli haube, a stigla i policija. Stvorila se velika gužva.

15.33 Naša reporterka Anamaria Batur javlja kako su izlazi sa zagrebačkog rotora djelomično blokirani, no za sada se njime ipak prolazi jer je jedna traka ostavljena slobodnom.

Nekolicina vozila zaustavila se i na Aveniji Dubrovnik u oba smjera. Međutim, ubrzo je stigla i policija koja je najavila da će sve koji će inicirati zaustavljanje vozila prekršajno kazniti. 

Građanska inicijativa "Stop rastu cijena goriva!" organizira danas novu prosvjednu akciju, a planiraju ugasiti automobile na prometnicama širom zemlje, no ovaj put ne samo na deset minuta, nego na čak sat vremena. Prosvjed #UGASIMOTOR održan je i 15. lipnja, međutim, odaziv građana nije bio značajniji. Prema podacima policije, u blokadi su sudjelovala 2572 vozila.

Policija je u nekim gradovima poput Osijeka pisala kazne onima koji su zaustavili svoje automobile, no kako je akcija trajala samo 10 minuta, sve se dosta brzo raščistilo. Iz građanske inicijative "Stop rastu cijena goriva" poručuju "da oni ne organiziraju ni punktove, ni građane, već da se oni samoorganiziraju i na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor te da je važno je da osiguraju jedan trak za nesmetano kretanje hitne, vatrogasaca i policije".

Policija pak poručuje kako će onima koji budu na cestama inicirali zaustavljanje vozila pisati prekšajne kazne.

"Policija će pratiti stanje na hrvatskim prometnicama kao što to inače čini te će, adekvatno tome, ako dođe do bilo kakvih zastoja, osigurati alternativne pravce ako to bude moguće. Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa. Pozivamo građane na poštivanje prometnih propisa koji osiguravaju sigurno i nesmetano odvijanje prometa za sve sudionike", odgovorili su iz MUP-a na naš upit. 

Organizatori iz građanske inicijative kažu kako su im se javili brojni građani koji su najavili da će se priključiti prosvjednoj akciji kojom se traži da se cijena goriva spusti ispod 9 kuna. 

Već nekoliko tjedana cijene naftnih derivata u silaznoj su putanji, no daleko je to od 9 kuna. Ovog tjedna cijene benzinskih goriva u prosijeku su pale za pet lipa, a dizelskih za četiri lipe. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina je 10,40 lipa, a dizela 9,80 lipa. Eurosuper 95 toči se po 10,23 do 10,30 lipa.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene