U borbi sa životnim problemima Hrvati sve češće pribjegavaju lijekovima za smirenje. Zbog učestalosti korištenja sve se više recepata krivotvori. Osim lijekova za smirenje, raste i potrošnja antidepresiva. Međutim, ti lijekovi probleme rješavaju kratkoročno, ali stvaraju ovisnost.

Galerija


Na lijekove za smirenje Hrvati su u godinu dana potrošili gotovo 90 milijuna kuna. Od tisuću stanovnika, svaki je dan tabletu za smirenje popilo njih 76. Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić kaže da je problem što se od emocija bježi.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija HZZO na listu uvrstio četiri nova lijeka, među njima i jedan za liječenje vrste karcinoma Cjepivo, ilustracija EMA započela procjenu: Može li koktel antitijela potpuno preokrenuti borbu protiv koronavirusa?

"Umjesto da plačemo kad smo tužni, da žalujemo za onim za kojim je vrijedno žalovati, da se smijemo kad je nešto smiješno, mi mislimo da je pokazivanje emocija nešto nepristojno", rekla je Uvodić Vranić.

Tablete za smirenje stvaraju ovisnost, zbog čega liječnici najčešće propisuju ograničenu terapiju. Međutim, tvrdi predsjednica Hrvatske ljekarničke komora Ana Soldo, zbog toga raste broj krivotvorenih recepata.

"Čak i agresivno žele u ljekarnama podići te lijekove. Mi smo samo u prošlom mjesecu imali četiri napada na ljekarnika jer nije izdao lijek na krivotvoreni recept", rekla je Soldo.

Iako lijekove često uzimaju oni koji nisu ni otišli liječniku niti na psihoterapiju, sve više ljudi traži pomoć profesionalaca te raste i potrošnja antidepresiva. Na njih se u godinu dana potrošilo 87,5 milijuna kuna, a najviše ih se koristi u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr