Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada bez rješenja

Neke bolnice već ostale bez lijekova, zabrinuti i pacijenti i ravnatelji: ''Ovo je jedna vrsta pritiska i na nas i na Ministarstvo''

Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 1
Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 1 Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vesna Bosanac Vesna Bosanac Foto: DNEVNIK.hr Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 2 Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 3 Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 4 Galerija 1/8 >>
Drama s obustavom lijekova sve je veća! Pojedine veledrogerije svoje lijekove nisu poslale u 80 posto bolnica. Tijekom dana su se održavali krizni sastanci, a pod upitnikom su i testovi za COVID-19. I dok veledrogerije ističu da zbog minusa od 4 milijarde kuna više ne mogu nabavljati lijekove, u Vladi još ne nude rješenje.

Dubrovnik je u utorak ostao bez novih lijekova. Sa sadašnjom zalihom izdržat će još 10-ak dana. ''Od četiri velike veledrogerije nakon jučerašnjeg sastanka na tu temu tri su potpuno obustavile isporuku lijekova Općoj bolnici Dubrovnik'', rekao je u utorak ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić.

To brine pacijente. Dubrovčanin Antonio boluje od multipleskleroze. Lijek mu doslovno znači život.

''U vrijeme najvećeg lockdowna nije još uvijek bilo problema i svi smo bili bezbrižni što se tiče lijekova. Sad ako se to dogodi, naravno da je to problem, pogotovo za nas kritične kojima su potrebni lijekovi'', kaže.

Problem s lijekovima ima vukovarska bolnica. Stigle su odbijenice iz dvije veledrogerije. ''Ovo je sad jedna vrsta pritiska i na nas i na ministarstvo zbog tih dugovanja tim velikim dobavljačima lijekova'', kaže ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Ni Zagreb nije imun

Ni Zagreb neće dugo ostati imun. ''Imamo rezerve koje će osigurati neometano funkcioniranje nekoliko tjedana. Međutim, sasvim je sigurno da će se, ukoliko se sustav snadbdjevanja ne osigura, problem pojaviti'', rekao je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Dug države prema veledrogerijama iznosi više od 4 miljarde kuna za bolnice. HZZO pak duguje ljekarnama oko 700 milijuna kuna, pa bi se i ljekarnama zato uskoro mogla obustaviti isporuka.

Veledrogerije tvrde da za nastavak redovitog poslovanja trebaju barem pola iznosa duga. Ponuđeno im je tek 10 posto, pa kažu da nemaju izbora.

''Zalihe će se potrošiti, a nažalost nove lijekove i medicinske proizvode veledrogerije ne mogu dobiti jer uplate nema. Ako je ne bude bilo, bojim se da govorimo o tri do četiri tjedna'', kazala je Milka Kosanović, predstavnica veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Problemi i s testovima za COVID-19

Isto je i s testovima na koronavirus. Kako doznajemo, tijekom dana su pojedine veledrogerije već htjele obustaviti testove, no održan je krizni sastanak i odlučeno je kako zbog zdravlja nacije to neće učiniti.

''Mi zaliha testova imamo i istom dinamikom ćemo testirati kao i do sada, znači 1000 testova dnevno'', poručila je Cecilija Rotim iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar''.

Rješenja ovaj tjedan, čini se, neće biti. Premijer Plenković ponavlja da će se novac tražiti tek rebalansom proračuna. Ima poruku i za resornog ministra. ''Ja očekujem od ministra i od HZZO-a da malo zagrebu i vide može li se tu nešto organizirati na način koji državu manje košta'', poručio je.

Cijene lijekova u regiji

Mi smo pak zagrebali po cijenama lijekova u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Njihova veleprodajna cijena ovisi o nabavnoj, na koju utječe niz faktora, ali svaka država propisuje najvišu veleprodajnu cijenu svakog odobrenog lijeka.

Pročitajte i ovo Ljekarna, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ne nazire se rješenje Ravnatelj dubrovačke bolnice: "Zaliha lijekova imamo do kraja listopada", Veledrogerije: "Ovo što nam je ponuđeno je puno premalo"

Pročitajte i ovo Diana Percač, predstavnica HUP-ove koordinacije veledrogerija Koliko dugo mogu tako? Blokade već počele: Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lijekova dok ne plate dug

Variraju od lijeka do lijeka i od države do države. Primjerice Sumamed, lijek hrvatskog proizvođača koji se u ožujku pokazao učinkovit u borbi sa simptomima koronavirusa, prema odgovoru HALMED-a i srodnih agencija u okruženju u BiH i Sloveniji u veleprodaji stoji najviše 50 kuna i 20 lipa, a u Hrvatskoj 22 kune više!

Što se pak duga tiče, veledrogerije ističu kako niti jedna država u Europi nema toliki dug.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene