Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvara se ovisnost

Stručnjaci upozoravaju: Pandemija koronavirusa Hrvatskoj bi mogla donijeti i mnogo dugotrajnije posljedice od onih vidljivih golim okom

Hrvati piju sve više lijekova - 4
Hrvati piju sve više lijekova - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvati piju sve više lijekova - 2 Hrvati piju sve više lijekova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati piju sve više lijekova - 3 Hrvati piju sve više lijekova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati piju sve više lijekova - 4 Hrvati piju sve više lijekova - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati piju sve više lijekova - 1 Hrvati piju sve više lijekova - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Petrana Brečić Galerija 1/6 >>
Da Hrvati puno troše na lijekove nije novost. No novost je da bi još više mogla rasti potrošnja lijekova za smirenje, tjeskobu i antidepresiva.

Stručnjaci upozoravaju da bi pola godine do godinu nakon izbijanja krize koronavirusa, razdoblja koje je tek započelo, Hrvati mogli početi trošiti mnogo više lijekova za smirenje i depresiju. Tableta za tabletom, i tako do 7 milijardi i 600 milijuna kuna. Toliko su Hrvati prošle godine potrošili na lijekove.

Pročitajte i ovo Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni" CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

Građani nisu iznenađeni. Kažu da ih to ne čudi jer i iz osobnog iskustva znaju da im obitelji piju mnogo lijekova. Nadaju se ipak barem da su mlađe generacije manje sklone tomu. A trošimo toliko jer smo kronični bolesnici, starija populacija, a i skupi su novi načini liječenja.

No ova godina vjerojatno neće oboriti rekord potrošnje. Iako je, kaže proizvođač lijekova Jerko Jakšić iz Pharmasa, godina počela rekordno. "Bio je snažan porast potrošnje prije svega od straha građana da neće biti dovoljno lijekova. Zatim je tijekom petog i šestog mjeseca uslijedila smanjena potrošnja", objašnjava.

Koronakriza diktira i koji se lijekovi troše, pa u razvojnim planovima proizvođači posebno na umu imaju lijekove za smirenje, tjeskobu, antidepresive. Jakšić dodaje da se sada očekuje ekonomska kriza koja će se odraziti na ljude. Stoga najviše očekuje daljnji porast lijekova za spavanje. I psihijatri očekuju pojačane psihičke poremećaje, zbog neizvjesnosti, straha i svega što je korona donijela.

Ravnateljica ustanove u Vrapču Petrana Brečić uvjerava kako će se posljedice krize osjećati puno više nakon pola godine ili godinu dana, kada se očekuje porast raznovrsnih mentalnih poremećaja i konzumacije lijekova za psihičke bolesti. To su učinkoviti lijekovi, ali je zamka kada ih počnemo uzimati na svoju ruku.

"Svaki put kada mislimo da se ne osjećamo dobro ili smo tjeskobni ili bismo bolje spavali, sami posežemo za njima. Zapravo se vaše tijelo i vaša psiha navikava na to i počinjete žuditi za takvim učinkom", zaključila je Brečić.

Koliko smo blizu toga da upadnemo u zamku, možda govori i podatak da je svaki dan neku vrstu tablete za smirenje od tisuću ljudi popilo njih 109, što je više od deset posto građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene