Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je pozvan?

Građani javljaju da im stižu pozivi za vojnu vježbu, evo o čemu se radi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na adrese im stižu vojni pozivi, a MORH je objasnio o čemu se radi.

Građanima stižu pozivi na vojnu vježbu. Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) kažu da je riječ o planiranoj aktivnosti pripadnika pričuvnog sastava Hrvatske vojske.

"Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno je osposobljavanje pozvano ključno osoblje Zapovjedništva 1. pješačke pukovnije – Zagreb, odnosno 26 razvrstanih pričuvnika, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina", kazali su u MORH-u za N1. 

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja, navode iz MORH-a i dodatno pojašnjavaju: 

"Pozivanje pričuvnika radi se prema potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osposobljavanje traje osam dana, i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine.

Pozivaju se samo razvrstani pričuvnici, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost i imaju priopćen raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske".

Pročitajte i ovo Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je da se radi na povratku obveznog vojnog roka. Premijer Andrej Plenković poručio je ranije da uvođenje neke vrste vojnog roka, o čemu se i posljednje vrijeme raspravlja u javnosti, nije nečiji hir već odgovorno ponašanje zbog izmijenjenog sigurnosnog ozračja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene