Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Školski praznici i novi skijaški val

Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Skijaška sezona - 6
Skijaška sezona - 6 HULJS SKI
Aktualno Galerija Skijaška sezona - 6 Skijaška sezona - 6 Foto: HULJS SKI Skijaška sezona - 4 Skijaška sezona - 4 Foto: HULJS SKI Skijaška sezona - 3 Skijaška sezona - 3 Foto: HULJS SKI Skijaška sezona - 2 Skijaška sezona - 2 Foto: HULJS SKI +2 Skijaška sezona - 1 Galerija 1/7 >>
Hrvati tradicionalno na skijanje idu u siječnju, no od kada je uveden i drugi dio zimskih praznika u veljači, sve je veća potražnja za aranžmanima baš u tom tjednu. Istražili smo vlada li pomama za aranžmanima u veljači i kako se kreću cijene.

Zimska sezona je u punom zamahu, a svake je godine sve veći broj onih koji za odmor biraju boravak na snježnim padinama. Ponuda je vrlo raznolika te svatko može pronaći ponudu s obzirom na želje, potrebe i budget - bilo da tražite luksuzan odmor na stazi, obiteljsku avanturu na bijelim padinama ili nezaboravno putovanje do skijališta diljem Europe.

Kakav je interes za skijaškim aranžmanima, koliko Hrvati putuju te kako se kreću cijene, razgovarali smo sa g. Borisom Žgombom, članom uprave Uniline-a i predsjednika Udruženja putničkih agencija HGK.

"Tjedan 17. – 24. 2. je ujedno termin školskih praznika u Hrvatskoj, te su mnoge obitelji odlučile provesti ga na skijalištima Austrije, Italije ili Francuske. Interes za turističke, a posebice skijaške aranžmane je u porastu u odnosu na prošlu godinu. Bilježimo rast broja rezervacija obiteljskih ski paketa od prosječno 15 posto", rekao nam je Žgomba. 

Tijekom posljednjih 10 godina zabilježen je primjetan porast putovanja među Hrvatima u prosincu, siječnju i veljači, te posebice tijekom školskih praznika.

"Trend pokazuje veći interes za obiteljske skijaške aranžmane, one za otvorenje skijaške sezone, ali i općenito turističke destinacije u zimskim mjesecima. Povećanje broja rezervacija tijekom tog razdoblja sugerira da su Hrvati sve više skloni planiranju putovanja za vrijeme zimskih mjeseci i posebice školskih praznika".

Hrvatima, čini se, skijanje nije skupo, bez obzira na inflaciju. 

"Obzirom na zabilježeni rast rezervacija skijaških paketa, očito je kako cijene, koje u pojedinim slučajevima mogu biti visoke, nisu odvratile građane od skijanja. Mnoge su obitelji odlučile skijaške aranžmane ostvariti u povoljnijim terminima, dakle izvan onih vršnih. Osim toga, prošle je godine zabilježen značajniji porast rezervacija u ljetnim mjesecima kada su aktivni popusti za rane rezervacije.

Uštede se tada kreću do 10% do 20 % što uistinu predstavlja značajnije olakšanje za budžet onih koji su se odlučili odmor provesti na sniježim padinama", napominje. 

Za 7 dana skijanja u Austriji u hotelu s tri zvjezdice, četveročlana obitelj prosječno mora izdvojiti približno 2.500 eura. 

Najpopularnija odredišta za skijanje Hrvata u terminu 17. – 24. 2. su Andalo u Italiji i Kreischberg u Austriji, dok su u siječnju najprodavanije destinacije bile Valmeinier u Francuskoj i Bad Kleinkirchheim u Austriji, navodi HGK. 

Cijene od 122 eura 

U Mondo travel agenciji kažu kako je interes za skijanje odličan i za 15 posto veći od prošle sezone. "Naši skijaši odlučuje se na skijanje u Sloveniji ako traže više kombinaciju zimovanja i skijanja. U tom slučaju to su Rogla, Kranjska Gora...

Ukoliko više skijaju i odluče se za Austriju to su Nassfleld, Obertauern ili u Italiji Kronplatz, Cortina d Ampezzo. Za one željnje najviše skijanja tu je Francuska sa destinacijama poput Val Thorens, Les 2 Alps, Tignes, Avoriaz. Ove godine imamo i više upita za BIH, Jahorinu, Kupres i Vlašić.

Što se tiče prodaje zadnjih 10 godina, vratili smo se u vrijeme prije korone, tako da se može reći kako Hrvati puno putuju i u siječnju i u veljači u vrijeme školskih praznika", rekli su nam u agenciji. 

Evo kako se kreću cijene skijanja. 

Italija, Grand Hotel Misurina 4*, u blizini skijališta Cortina d'Ampezzo, 7 polupansion po osobi košta od 616 eura.  Andolo, smještaj u apartmanu za 4 osobe, najam 7 noći + 6 dana ski kata, po osobi od košta 462 eura. Austrija, Bad Kleinkirchheim, smještaj u apartmanu za 4 osobe, najam 7 noći može se naći već od 760 eura. Slovenija, Rogla, Hotel Rogla, Ski paket (uključena ski karta), 1 polupansion (min. boravak 4 noći) od 122 eura. Francuska, Val Thorens, smještaj u apartmanu za 4 osobe, najam 7 noći od 950 eura. Jahorina, smještaj u apartmanu za 4 osobe, najam 7 noći od 770 eura. 

Velika potražnja i brza prodaja

U agenciji Palma travel rekli su nam kako je kod njih interes za skijanje otprilike na razini lanjske godine, ali se za taj termin mora unaprijed rezervirati jer je to termin i austrijskih, slovenskih i talijanskih školskih praznika.

"Kapaciteti se brzo prodaju i vlada velika potražnja, po cijenama to je najskuplji termin nakon novogodišneg termina", rekla nam je Ana Magdiić, voditeljica prodaje u agenciji. 

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Najviše se bukiraju termini za vrijeme školskih praznika no obzirom su ti termini i do 30-40 % skuplji sve više ljudi bukiraju i izvan tih termina kako bi znatno uštedili. 

Evo kakve su cijene kod njih u prosjeku. 

"Četveročlana obitelj za 7 dana skijanja u Austriji u hotelu s tri zvjezdice za smještaj mora izdvojiti 2500 eura pa na više, ski pass je za odrasle 6-dnevni oko 300 eura, za djecu 6-18 god oko 150 eura, pa je u prosjeku to oko 3500 eura pa na više". 

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Najpopularnija odredišta Hrvatima za skijanje su Kreischberg, Nassfeld, Passo Tonale, Alta Badia, Bad Kleinkircheim i Rogla. 

Skijanje za početnike

Nino Stančić Vidrač iz Hrvatske udruge ljubitelja skijanja i snowboardanja naveo je cijene opreme za skijanje, odnosno odgovorio na pitanje koliko košta skijanje za jednu osobu, ukoliko je ona potpuni početnik i nikada do tada nije skijala te nema svoju opremu. 

"Najam skija, pancerica i štapova košta od 100 do 150 eura. Za ski odijelo potrebno je izdvojiti otprilike 200 eura, škola skijanja je 250 eura u prosjeku, smještaj 700 eura, ski-karta 300 eura. To znači a bi osoba koja ne zna ništa o skijanju, a odluči se na tu varijantu odmora u veljači morala izdvojiti 1500 eura za snježnu avanturu", rekao je. 

Skijaška sezona - 6 Ilustracija Foto: Getty Images

O interesu za skijaške aranžmane i popularnim destinacijama kaže: 

"Na radost prije svega skijaša a onda agencija i organizacija koji se bave sa skijanjem interes za turističke aranžmane je velik u odnosu na ponudu koja je dostupna u našoj državi. Evidentno je da se brojke ove godine bolje nego 2019. godine u pogledu svih skijaških aranžmana bez obzira na samu inflaciju. Vjerujemo da je to 10-20% bolje u odnosu na prošle godine. Interes za skijaške aranžmane konstantno raste". 

Smatra da visoke cijene nisu odvratile ljude od skijanja. "Štoviše interes je porastao".

Pročitajte i ovo Marko Primorac - 1 KUPOVINA TREZORSKIH ZAPISA Država ponovo nudi priliku za zaradu, upisi počinju u ponedjeljak, ministar Primorac otkrio novosti

Prema njegovoj procjeni četveročlana obitelj za sedam dana skijanja u Austriji u hotelu s tri zvjezdice mora izdvojiti 3000-4000 eura ovisno o konzumaciji na samoj stazi, školama skijanja i slično.

"Također kao najpopularnije destinacije i on izdvaja: Kronplatz, Zinnen Dolomites, Alta Badia kao kategorija malo višeg ranga platežne moći jer je sve skuplje, nešto malo ispod Nassfeld, Gerlitzen, te dakako ona niži cjenovni rang Slovenija i Bosna i Hercegovina koja je ove godine jako bez snijega i u ovom trenutku se ne preporučuje odlazak tamo". 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene