Obavijesti Video Pretražite Navigacija
800 parkirnih mjesta

Zagreb pokreće investiciju: Gradit će se velika javna garaža na tri etaže

Garaž u Klaićevoj
Garaž u Klaićevoj Foto: Grad Zagreb
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je projekt javne garaže u Klaićevoj.

Grad Zagreb pokreće važan prometni projekt javne garaže na lokaciji ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj kojim će se riješiti dugogodišnji problem nedostatka parkirnih mjesta u tom dijelu grada.

"Ovo je projekt koji se obećava već desetljećima, posljednjih 20-ak godina o njemu se govori, no nije se ništa poduzelo. Mi to mijenjamo, izgradit ćemo javnu garažu s oko 800 parkirnih mjesta na tri podzemne etaže", najavio je u srijedu gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik je objasnio kako je raspored javnih garaža u zapadnom dijelu centra grada takav da nema dovoljno garažnog kapaciteta kojim bi se zatvorio prsten oko užeg središta grada.

"Izgradnjom ove garaže smanjit će se priljev vozila u najuži centar Zagreba", rekao je gradonačelnik Tomašević.

Pročitajte i ovo Aleksandra Prijović Smjena zbog koncerta Nered zbog Prijović u Zadru: Gradonačelnik će smijeniti direktora dvorane

Projektno-tehnička dokumentacija također će analizirati potrebe prometa u mirovanju s obzirom na lokaciju Klinike za dječje bolesti Zagreb, Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta, hotela Westin, Hrvatskog narodnog kazališta i općenito na području gradske četvrti Donji Grad.

Buduća javna garaža bit će oblikovana sukladno načelima suvremenog načina gradnje, koristeći suvremeni arhitektonski izričaj, visoke tehnološke i estetske razine, usklađene s konzervatorskim uvjetima, krajolikom i okolnom gradnjom, vodeći računa o funkcionalnosti i ekonomičnosti garaže.

Uz osiguravanje više kolnih i pješačkih ulaza/izlaza iz garaže te pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, sastavni dio projektne dokumentacije je i prikaz cjelovitog rješenja čestice s hortikulturnim rješenjem.

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

Garaža će biti izgrađena ispod sadašnjega srednjoškolskog igrališta, a po njezinu dovršetku samo igralište bit će osuvremenjeno novim sadržajima.

Na igralištu će biti osigurani sportski tereni za atletske discipline, atletska kružna staza, skakalište za skok u dalj i troskok, vježbalište sa spravama ili poligon s preprekama, igrališta za sportove s loptom, igrališta za rukomet i mali nogomet te igrališta za košarku.

Sljedeći će tjedan biti pokrenut otvoreni postupak javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju garaže Klaićeva. Rok izrade projekta je devet mjeseci od dana potpisa zapisnika o uvođenju u posao, a procijenjena vrijednost usluge je 650.000,00 eura (bez PDV-a).

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene