Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljanje proračuna

Tomašević otkrio s kojim projektima se kreće od iduće godine: Nakon štednje, najavljen razvoj grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijel Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije, na kojoj je predstavljen novi proračun.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za medije. Najavio je gradski proračun za 2023. te sve projekte koji će biti pokrenuti. Neizbježno se govorilo i o prvim rezultatima nove politike gospodarenja otpadom.

Proračun u užem smislu ostaje isti kao ove godine

"Treba napomenuti da 2020. imamo ukupni proračun 16,6 milijardi kuna, što je povećanje od 800 milijuna kuna. Međutim, ono otpada u potpunosti na ustanove i proračunske korisnike, i to jer je došlo povećanje plaća u javnom sektoru od strane države", rekao je.

Proračun koji određuje Grad za narednu će godinu ostati isti kao ovogodišnji, napomenuo je, ali u gradu postoji još čitav niz ustanova čiji prihodi i rashodi funkcioniraju neovisno o Gradu.

Pročitajte i ovo Željka Markić iz udruge U ime obitelji Problemi roditelja odgojitelja Novi potez udruge U ime obitelji: "Tomašević u svojoj udobnoj fotelji priprema dopise za 5500 obitelji"

Kapitalna ulaganja - Gradska knjižnica Paromlin

Predstavljen je i program kapitalnih ulaganja u društvene djelatnosti. "Za 2023. godinu planiran je na 778 milijuna kuna, dok je 2020. bio 246 milijuna kuna", rekao je Tomašević i dodao da je riječ o trostrukom povećanju u odnosu na godinu prije negoli je došao na vlast. Naknadno će biti objavljeno kako će se taj novac rasporediti, ali prvenstveno će ići u izgradnju vrtića, škola, ambulanti, kulturnih ustanova i sl.

Sljedeće godine Grad namjerava obaviti cjelovite obnove još dvije škole, a ove su renovirali četiri. U vrtiće namjeravaju uložiti oko 150 milijuna kuna.  

Počet će radovi na novoj Gradskoj knjižnici Paromlin, što je najveći kapitalni projekt koji će se nastaviti i u narednim godinama, a najveći dio novca namjeravaju prikupiti preko EU fondova.

"Ono što je ključna stvar je da ćemo povećati iznose koje Grad dobiva iz EU fondova. U 2020. smo planirali 700 milijuna kuna, što je povećanje jer su do sada kapitalni projekti izgrađeni iz EU fondova bili samo rotor i manji projekti u zoološkom", rekao je.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević alge i mikroorganizmi Tomašević otkrio mjere za ublažavanje smrada s Jakuševca: "U tom dijelu grada uvijek je neugodan miris"

Dodao je da će dogodine iz EU sredstava povući 1,2 milijarde kuna i da unatoč inflaciji planiraju proračunski suficit od 300 milijuna kuna kako bi grad izvukli iz dugova koje je ostavila prošla vlast. "Zaduživanje u 2023. planiramo prepoloviti na 600 milijuna kuna u odnosu na 1,3 milijardu kuna u 2020. godini," dodao je.

Solarne elektrane, proširenje tramvajske zone

Osim štednje, Tomašević je najavio i povećanja troškova, npr. u kulturi i socijalnoj skrbi za po osam posto. Počinje se i s proširenjem tramvajske pruge, kao i u nabavkom novih tramvaja i autobusa, a grad će oko 15 milijuna kuna uložiti i u podzemne spremnike.
 
 
Postavit ćemo osam sunčanih elektrana na zgradama javne namjene, vrijednih oko 9 milijuna kuna, te pokrenuti nabavu za izvođenje radova na novoj tramvajskoj pruzi po Heinzelovoj ulici. Ulagat će se i u obnavljanje voznog parka. Grad namjerava nabaviti 65 autobusa i 20 tramvaja, kao i uložiti 15 milijuna kuna u podzemne spremnike za otpad.

Jakuševec

Kao što je najavljeno prošli tjedan, u četvrtak su počele akcije na kompostani kako bi se umanjio smrad. Međutim, Tomašević je dodao kako "još nije utvrđeno je li razlog smradu kompostana jer je riječ o problemu starom desetljeće". Priznao je ipak da su pritužbe posljednjih tjedana učestalije i da grad radi na rješavanju tog problema.

"U četvrtak smo krenuli s algama, u petak s drvnom masom i u ponedjeljak s prekrivanjem kompostane folijom. Bit će gotove do kraja ovog tjedna", rekao je.

Oštar odgovor Bernardiću

Davor Bernardić na svojoj konferenciji za medije optužio je Možemo da je prilikom uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom pogodovalo određenim kompanijama na natječajima, zbog čega će se oni morati ponoviti. 

"Ne bih htio previše komentirati izjave zastupnika Bernardića, posebice uz njegovu naknadnu pamet s obzirom na to da je bio predsjednik Gradske skupštine i suradnik bivšeg gradonačelnika dugi niz godina. Govori o nekakvom natječaju za boksove? Kao što znate, javne nabave nema jer boksove nabavljaju građani sami. Ne znam o čemu govori niti koliko poznaje gradske teme", oštro mu je odgovorio.

Kazne za boksove

Otkrio je i da će se uskoro objaviti kazne za one koji nisu ugradili boksove niti poduzimaju korake da to učine. "Komunalni redari obilaze grad i tamo gdje se ne odlaže otpad u plavim ZG vrećicama kažnjavaju. Kao što znate, smanjuje se broj odvoza u obiteljskim kućama i povećava interventni odvoz uz onaj službeni za papir i plastiku, a idemo i prema modelu da se jednom tjednom odvozi plastika, a ne jednom u dva tjedna jer je očigledno da se povećava otpad plastike", najavio je Tomašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene