Grad Rijeka reagirao je na izjavu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek o postavljanju instalacije na Riječki neboder koja je kazala da je postavljena mimo zakonske procedure.

Galerija Zvijezda na riječkom neboderu - 1 Zvijezda na riječkom neboderu - 2 +0 Zvijezda na riječkom neboderu - 3

Iz Grada Rijeke je stigla reakcija na izjavu ministrice kulture koja je za instalaciju na riječkom neboderu kazala da nije postavljena u skladu s procedurom. Poručili su da za izjava – nije točna.

Vezani članci Ilustracija Uhićen 67-godišnji diler u Rijeci, pogledajte što su mu sve pronašli u stanu Zvijezda na riječkom neboderu - 3 Ministrica kulture o crvenoj zvijezdi nad Rijekom: "To je primarno politička akcija "

''Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ovu je instalaciju postavio uz suglasnost vlasnika zgrade, dapače s predstavnikom stanara Muzej je sklopio Ugovor o uvjetima postavljanja navedene instalacije.

Također, za navedeno je izrađen statički elaborat kako je Konzervatorski odjel od Muzeja i zatražio te je pribavljeno i dodatno pozitivno očitovanje ovlaštenog statičara na statički elaborat'', stoji u priopćenju iz Grada.

''Jedino što Muzej nije učinio...''

Dodaju i da je Konzervatorski odjel u Rijeci utvrdio ''da se planiranim načinom postave neće zadirati u gradbenu strukturu nebodera te da postavljanje instalacije neće ugroziti fizička svojstva zgrade''.

 

''Jedino što Muzej nije učinio jest uređenje samog pročelja zgrade Riječkog nebodera za koju je Konzervatorski odjel naveo da su je korisnici zgrade nagrdili, drvenu stolariju mijenjali plastičnom, pojedine dijelove oličili ružičasto i slično te da će takvi neprimjereni zahvati upadati u oko ljudima kada budu podizali pogled gledajući umjetničku instalaciju na krovu'', kažu.

Tvrde da je razlog zbog kojeg ministrica ''bez provjere s Gradom ili muzejom izjavljuje da je instalacija postavljena bez suglasnosti, bez statičkog elaborata i sl. možda je doista, s obzirom na sve navedeno, najbolje potražiti u političkoj domeni''.

''No, to je onda ujedno i opasan otklon od dosadašnjeg ministričinog razumijevanja umjetnosti'', zaključili su i priopćenju i dodali da je sva dokumentacija o postavljanju instalacije dostupna u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, kao i Gradu Rijeci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju