Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je tijekom službenog posjeta Makedoniji odbila komentirati odluku srbijanske vlade o proglašavanju ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom, dan prije susreta procesa Brdo-Brijuni na kojemu bi trebao sudjelovati i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Galerija


Srbijanska vlada je u četvrtak proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom u odgovoru na hrvatsko proglašavanje srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina za nepoželjnu osobu.

Vezani članci Svečani prijem u Kninu, Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 10 Ne jenjavaju reakcije na emotivni govor Predsjednice: "Kninska tvrđava uvijek izaziva jako puno emocija"; "To je nepošteno, to je fake!" Arhiva, Kolinda Grabar-Kitarović i Damir Krstičević (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Predsjednica na sastanku u MORH-u uoči sjednice Vijeća za obranu

Grabar-Kitarović, koja je u dvodnevnom posjetu Makedoniji, odbila je komentirati ovu srbijansku odluku.

Predsjednica se u Skoplju susrela s tamošnjim političkim čelnicima, a u petak će u glavnom makedonskom gradu sudjelovati na skupu procesa Brdo-Brijuni na kojem će sudjelovati i čelnici iz regije, a prema pisanju srbijanskih medija među njima će biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na skupu će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je u sklopu svoje balkanske turneje u srijedu u Beogradu održao srdačnu zajedničku konferenciju za medije s Vučićem kojeg je prozvao "prijateljem" i "srodnom dušom" zbog navijačke prošlosti koju obojica dijele, pišu srbijanski mediji.

"Zakopčani su i njezini suradnici"

U Makedoniji je i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović: "Više puta sam danas pokušavala doći do izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, međutim ona jednostavno ne želi komentirati odluku srbijanske vlade. Zakopčani su i njezini suradnici, stoga je danas ostalo bez odgovora i pitanje što će sada Hrvatska učiniti - hoće li sve ostati na ovome ili će Hrvatska otići i korak dalje.

Neslužbeno se spekuliralo tijekom dana da bi se Hrvatska mogla odlučiti i na povlačenje svog veleposlanika, no zasad je sve ostalo samo na spekulacijama. Službenog stava danas ovdje od Predsjednice nema.

Za manje od 24 sata u Skoplje dolazi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, na sastanak procesa Brdo - Brijuni, i oboje će na njemu sudjelovati. U službenom programu Predsjednice zasad nije najavljeno da bi se mogla sastati s Vučićem, ali na marginama ovog skupa taj sastanak nije isključen.

Ono što je zasad potvrđeno jest da će se Grabar-Kitarović sustra sastati s Donaldom Tuskom, šefom Europskog vijeća, koji je jučer boravio u Beogradu i vrlo pohvalno govorio o Srbiji i Vučiću. Održat će i sastanak s Borutom Pahorom, slovenskim predsjednikom, s kojim će svakako razgovarati i o problemu arbitraže". (D.B./Hina)