Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo 90 posto učenika koji su stekli pravo upisa u prvi razred srednje škole, uspjelo je upisati prvi i drugi izbor programa koji su postavili na svojoj ljestvici prioriteta za upis, pokazuju statistički podaci Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, putem kojega su se učenici prijavljivali za programe srednjih škola.


Od ukupno 43.405 kandidata koji su sudjelovali u postupku prijava za upis u prvi razred srednje škole, pravo upisa u ljetnom upisnom roku ostvarilo je 42.734, od kojih se gotovo 90 posto učenika uspjelo upisati na svoj prvi i drugi izbor programa, oko 4,6 posto na treći, 2,33 posto na četvrti itd.

Vezani članci Jovan Veselinović Majka moli za pomoć: "Sin mi se zadnji put javio sinoć u 23, a onda mu se gubi svaki trag" Posljedice potresa u Zagrebu Peticija za siguran put do škola: "Centar Zagreba nije siguran, postavite zaštitne koridore"

Najveći broj učenika ostvario je pravo upisa u obrazovni program opća gimnazija (12.427), na drugom mjestu su programi u sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administracije (5.993), a na trećem sektor turizma i ugostiteljstva (4.255). Potom slijedi sektor elektrotehnike i računalstva s 4.171 učenika, sektor strojarstva, brodogradnje i metalurgije (4.020) te program zdravstva i socijalne skrbi (2.027).

'Državna matura nije donijela ništa osim gubitka novca'

Nakon što je 11. srpnja objavljena konačna ljestvice poretka, učenici od 13. do 17. srpnja moraju u srednje škole u kojima su ostvarili pravo upisa donijeti upisnice i ostalu dokumentaciju potrebnu za upis.

Srednje škole će označiti zaprimljene upisnice i ostalu dokumentaciju u sustavu i time će učenici biti upisani.

Oni učenici i kandidati kojima neće biti označena dostavljena upisnica i ostala dokumentacija potrebna za upis, bit će brisani s lista te će se moći prijaviti za slobodna mjesta u jesenskom roku, koja će se objaviti 21. srpnja.

Samo kandidati koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati na jesenskom upisnom roku za preostala slobodna mjesta i to samo za obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook