Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najavila veliku novost

Šefica Povjerenstva za sukob interesa o Plenkoviću: "Ako ste odrasla osoba i nešto ste naslijedili, onda to znate"

Zbog nesklada u imovinskoj kartici premijer Andrej Plenković kažnjen je s 3000 kuna. O sankcioniranju premijera reporterka Dnevnika Nove TV s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković razgovarala je Josipa Krajinović.

Zbog nesklada u imovinskoj kartici premijer Andrej Plenković kažnjen je s 3000 kuna jer nije točno prikazao prihode supruge, niti naveo da je suvlasnica parcele kod Dubrovnika koju je naslijedila u jednoj trećini.

Premijer se očitovao Povjerenstvu i rekao da supruga nije smatrala potrebnim prijaviti manji iznos primanja, a svoju izjavu je ovjerila kod javnog bilježnika s tvrdnjom da nije bila svjesna nasljedstva nekretnine. Za Povjerenstvo to nije opravdanje. Iz Vlade su priopćili da će poštovati odluku.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković.

Osvrnuvši se na premijerov slučaj, Novaković je u Dnevniku Nove TV kazala kako su odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa takve da ne ostavljaju prostora, osim da se pokrene postupak i da se donese odluka ako je dužnosnik ne opravda. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković premijer će poštovati odluku Povjerenstvo kaznilo Plenkovića: "Došlo je do manjeg nesrazmjera u imovinskoj kartici"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković RADNO U SPLITU Premijer Plenković: "Split je postao žrtva politikantstva, žrtva ruganja biračima. Ove afere sramote grad"

"Ono što znači opravdati, ne znači da kažete da ste zaboravili jer onda bi svatko mogao opravdavati bilo što. Netko bi mogao zaboraviti kuću, netko hotel, a netko auto. Svrha je imovinske kartice da ona u potpunosti bude točna. Bez obzira na to što je u imovinskoj kartici, ona mora odgovarati stvarnom stanju", pojasnila je Novaković u Dnevniku Nove TV.

Iako je premijerova supruga svoju izjavu ovjerila kod javnog bilježnika, tvrdi Novaković, za Povjerenstvo to baš i nema težinu.

"Već smo imali takvih slučajeva da su se izjave ovjeravale kod javnog bilježnika. I prije nam je bila praksa da nam takve izjave ne znače ništa u kontekstu imovine. Ako ste odrasla osoba, i nešto ste naslijedili kao maloljetna, polazi se od pretpostavke da to znate kada postanete punoljetni. Naravno, može se dogoditi da netko ne zna, može se dogoditi da netko naprosto zaboravi to staviti, ali u konačnici zakon je takav da imovina mora biti u konačnici točno napisana'', kazala je Novaković.

4000 imovinskih kartica, a tek je četvero članova Povjerenstva koji to provjeravaju. Osvrnuvši se na pitanje prođu li neki ispod radara, Novaković je u Dnevniku Nove TV rekla kako se najviše orijentiraju na ono što dobiju putem prijava.

"Apsolutno je nemoguće sve provjeriti. Nemamo niti takav sustav koji bi to mogao sam kontrolirati. S druge strane, upravo je u tijeku projekt čiji bi rezultat trebao biti da se imovinske kartice automatski ispunjavaju podacima iz javnog registra", ustvrdila je Novaković.

Kako ljetuje ministar Marić?

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u Dnevniku Nove TV komentirala je slučaj ministra financija i potpredsjednika Vlade Zdravka Marića u kojem je on dobio skuplji apartman po nižoj cijeni.

"Mogu vam reći da smo mi počeli prikupljati činjenice i od hotela smo zatražili podatke. U međuvremenu je i ministar sam izašao u javnost i potvrdio da je tamo bio i sada će Povjerenstvo utvrditi sve činjenice koje smatra relevantnima u tom predmetu", kratko je pojasnila Novaković.

Ministar Paladina u projektu Kupari

Komentirala je Novaković i slučaj ministra Ivana Paladine koji se izuzeo iz odluka o projektu Kupari. Novaković smatra kako je to, barem što se tiče Zakona, dovoljno.

"Uvijek smo tražili izuzeće, delegacija, deklaracija. Naravno, može se reći da je to možda forma. Preneseno je, sve što se tiče tog projekta, na državnu tajnicu. Ali, u konačnici ona odgovara. Što god da se desi, ona je ta koja kazneno i materijalno odgovara ako potpiše nešto što nije dobro", kazala je Novaković u Dnevniku Nove TV.

Referirala se Novaković i na odluku Visokog upravnog suda koji je poništio odluku Povjerenstva o Tomislavu Karamarku prije šest godina. Tada je na čelu Povjerenstva, podsjetimo, bila Dalija Orešković.

"Što se tiče same činjenice i razloga zbog kojih su se vodili ti postupci, apsolutno se slažem s kolegicom Orešković. Mislim da se sudska praksa bezrazložno promijenila u međuvremenu", zaključila je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene