Obavijesti Video Pretražite Navigacija
premijer će poštovati odluku

Povjerenstvo kaznilo Plenkovića: "Došlo je do manjeg nesrazmjera u imovinskoj kartici"

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku u predmetu koji je pokrenut protiv premijera Andreja Plenkovića. Zbog nesklada u imovinskoj kartici izrečena mu je kazna u iznosu od tri tisuće kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na sjednici donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog neusklađenosti u imovinskoj kartici izrečena kazna u iznosu od tri tisuće kuna, koju može platiti u tri jednake rate. Potvrdila je to predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera početkom listopada prošle godine.

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života.

Osim toga, Plenković je propustio upisati u karticu da je njegova supruga 1997. godine naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika, koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvornog metra bruto površine.

Premijerova supruga je, naime, suvlasnica trećine parcele koju je naslijedila još kao maloljetna nakon smrti oca i nije, kako tvrdi, za suvlasnički udio niti znala jer u naravi tu nekretninu ne koristi.

Dužnosnici su dužni navesti precizne podatke

Premijer se žalio na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog postupka koji je pokrenut protiv njega. Pored plaće, u tom je razdoblju njegova supruga ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, navedeno je u njegovu očitovanju, koje je pročitano u petak na sjednici Povjerenstva.

Što se tiče neupisivanja nekretnine stečene 1997. godine u općini Makoše kod Dubrovnika, stoji kako Ana Maslać Plenković nije imala saznanja da je postala suvlasnica te nekretnine, pa to, kako je navedeno u Plenkovićevu očitovanju, nije mogao znati ni sam premijer.

Na sjednici je pojašnjeno kako je došlo do manjeg nesrazmjera u imovinskoj kartici, ali i istaknuto da su dužnosnici dužni navesti precizne podatke

Pročitajte i ovo Andrej Plenković RADNO U SPLITU Premijer Plenković: "Split je postao žrtva politikantstva, žrtva ruganja biračima. Ove afere sramote grad"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REDOVITA SJEDNICA VLADE Plenković putuje u središte seks-skandala, prije toga okupio ministre i poručio: ''Izrazito smo napredovali''

Imajući u vidu ta dva propusta, Povjerenstvo je utvrdilo da je došlo do nesuglasja, no morat će platiti kaznu u iznosu od tri tisuće kuna koju može platiti u tri jednake rate.

Plenković će poštovati odluku

Marko Milić, glasnogovornik Vlade, naglasio je za DNEVNIK.hr da je riječ o nenamjernom propusti te da će premijer poštovati odluku Povjerenstva.

"U vezi današnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa želimo još jednom ponoviti kako je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen.

Kao što je predsjednik Vlade već ranije najavio u očitovanju Povjerenstvu, poštovat će današnju odluku", rekao je Milić za DNEVNIK.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene