Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVITA SJEDNICA VLADE

Plenković putuje u središte seks-skandala, prije toga okupio ministre i poručio: ''Izrazito smo napredovali''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da bi bolnice kojima je osnivač država i one kojima su osnivači županije mogle podmiriti dio dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, Vlada je na sjednici donijela dvije odluke ukupno vrijedne više od 743 milijuna kuna.

U Split koji pred izbore za novo vodstvo grada potresa seks-skandal premijer Andrej Plenković će otputovati na svečanost obilježavanja Dana Sveučilišta. No, prije toga održana je redovna sjednica Vlade, dan ranije s obzirom na to da je u četvrtak blagdan Tijelova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRODUŽENI VIKEND Provjerite kako rade trgovine i šoping centri na Dan državnosti

U uvodnom govoru na početku sjednice Plenković je podsjetio da je prošli tjedan uz ministre Marija Banožića i Tome Medveda bio u Divuljama na važnoj vježbi koja je pokazala spremnost Hrvatske za vatrogasnu sezonu.

''Nadamo se da će biti manje požara s obzirom na kišne dane, u ovoj godini je već bilo više požara'', podsjetio je, kao i da je održana konferencija Savjeta mladih čiju je važnost istaknuo.

''Izrazito mi je drago da smo po izvješću Svjetskog centra za konkurentnost koje je danas objavljeno izrazito napredovali, puno više nego neke druge države što mislim da je jako dobar signal i potvrda razvoja devet godina nakon članstva u Europskoj uniji i nakon niza iskoraka koje smo napravili na putu u eurozonu'', kazao je komentirajući izvješće prema kojem je Hrvatska skočila za 13 mjesta na svjetskoj ljestvici konkurentnosti.

Osvrnuo se i na BiH s obzirom na sastanak u Bruxellesu te poručio: ''Posebice pozdravljam poziv na urgentnu izmjenu izbornoga zakona koji bi onemogućio situacije kakve smo gledali zadnjih 20-tak godina gdje se na teritoriju Federacije BiH izbornim inženjeringom Hrvate stavlja u nepovoljniji položaj. Nastavit ćemo aktivnosti i dalje, pomagati Hrvatskom narodnom saboru i drago mi je da smo tu temu stavili u sam vrh prioriteta agende EU-a što godinama prije nije bio slučaj''.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Posjetio Divulje VIDEO Plenković davao izjavu, ali nju nije impresionirao: Legla mu je pod noge i zaspala

Na dnevnom redu Vlade je, između ostalog, bila isplata sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država te odluka o isplati namjenske pomoći bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima su osnivači županije. U oba slučaja radi se o podmirivanju dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

 

Za dio dospjelih obveza u zdravstvu više od 743 milijuna kuna

Odluke se donose, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš, u cilju rješavanja problema vezanog uz dospjele i nepodmirene obveze u sektoru zdravstva, radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske, osiguranja nesmetanog funkcioniranja bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država, odnosno županije i podmirivanja njihovih dugova prema dobavljačima.

Novac je osiguran u proračunu na pozicijama Ministarstva zdravstva u ukupnom iznosu od 743.313.908 kuna, a u obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obveza starijih od 120 dana, na dan 30. travnja.

Prema odluci o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, tako će za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijal bolnicama biti isplaćeno ukupno 441.190.075 kuna.

One taj novac moraju iskoristiti isključivo za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema kriteriju ročnosti tako da se najstarije dospjele obveze plate prve.

Najveći iznos, nešto manje od 113 milijuna kuna, dobit će Klinički bolnički centar Zagreb i Klinički bolnički centar Split, nešto manje od 90 milijuna kuna.

Odlukom o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova kojima su osnivači županije, Ministarstvo zdravstva će isplatiti namjensku pomoć županijama u ukupnom iznosu od 302.123.833 kuna.

Uređivanje stegovnih postupaka protiv zamjenika državnih odvjetnika i sudaca

Vlada je također raspisala prijevremene izbore za zamjenika općinskog načelnika Općine Dragalić iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, a za dan provedbe izbora odredila nedjelju, 24. srpnja.

U Sabor su upućeni konačni prijedlozi izmjena Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću, kojima se uređuje pitanje stegovnih postupaka protiv zamjenika državnih odvjetnika, odnosno sudaca.

Izmjena programa "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj"

Vlada je na sjednici izmijenila program "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj", nastojeći povećati ulaganja u ruralni razvoj u slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne samouprave te ulaganja u voćarstvo i maslinarstvo.

Današnjom Vladinom odlukom rok otplate zajma za mikroinvesticijske zajmove produžava se s dosadašnjih pet godina na novi rok do sedam godina te za male investicijske zajmove s dosadašnjih 10 na 12 godina uz poček u otplati do pet godina kod malih investicijskih zajmova.

Time se nastoje povećati ulaganja u ruralni turizam u slabije razvijenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te povećati ulaganje u voćarstvo i maslinarstvo.

Dulji rokovi otplate odnose se na ulaganja u podizanje višegodišnjih nasada te ulaganja u ruralni turizam u jedinicama lokalne samouprave iz I.-IV. skupine prema indeksu razvijenosti.

Poček do pet godina kod malih investicijskih zajmova odnosi na ulaganja u podizanje višegodišnjih nasada kako bi se početak otplate zajma uskladio s početkom ostvarivanja prihoda od trajnog nasada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene