Gordan Jandroković odbio je izreći opomenu Vlahi Orepiću, koji je ministra, ravnatelja policije i jednu sutkinju nazvao sramotom za državu. Predsjednik Sabora pozvao se na odluku Ustavnog suda u slučaju Mesić - Hitrec i pozvao zastupnike da slobodno govore što žele.


Iako je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić zatražio da se Vlahi Orepiću izrekne opomena zbog, kako je rekao, nedopustivog vrijeđanja ministra, ravnatelja policije i sutkinje, predsjednik Sabora i njegov stranački kolega, Gordan Jandroković, to je odbio uz zanimljivo objašnjenje. 

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković o financijskom kažnjavanju zastupnika: "Možemo nastaviti ovako, ali šaljemo krivu poruku" Gordan Jandroković i Ivana Kekin Što je sve na playlistama predsjednika Sabora? Stručnjakinja poručuje: "Oni koji kritiziraju postaju samo figure u zamišljanju duhovite situacije"

"Kolega Orepiću, nedopustivo je u Saboru nazvati ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i sutkinju Općinskog suda u Zadru sramotom za ovu državu. Mislim da je to ispod razine komunikacije i da to zaslužuje opomenu", rekao je Bačić, jasno sugerirajući Jandrokoviću kako bi trebao postupiti.

Međutim, Jandroković se tome usprotivio te pozvao zastupnike da slobodno govore što žele.

"Smatram da nije bilo povrede Poslovnika, a tim više što sam danas ujutro pročitao odluku Ustavnog suda vezano za korištenje izraza idiot. Ne bih se usudio ići i iznad onoga što je Ustavni sud poručio svima nama tako da amnestiram kolegu Orepića, a i poruku svima vama – slobodno govorite što želite", rekao je Jandroković.

Riječ je o odluci Ustavnog suda u slučaju Stjepana Mesića protiv Hrvoja Hitreca. Mesić je, naime, tužio Hitreca koji je u studenom 2013. godine u intervjuu portalu Dnevno.hr, odgovarajući na pitanje o Mesićevoj izjavi da su branitelji okupljeni u Stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991., doslovno rekao: "Stipe je idiot. Nažalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo." 

Iako je Hitrec bio osuđen i kažnjen s 10 tisuća kuna zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda, Ustavni sud je tu presudu ukinuo i predmet vratio Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovni postupak.

Ustavni sud zaključio je da ta izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod. Osim toga, u odluci se navodi i da "politički diskurs često može zadrijeti u osobnu sferu jer je taj rizik usko povezan s političkim djelovanjem i slobodom iznošenja misli, koja je jamstvo demokratskog društva".

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju