Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon odluke ustavnog suda

Jandroković odbio izreći opomenu zbog vrijeđanja ministra: "Ovo je poruka svima vama, slobodno govorite što želite"

Gordan Jandroković odbio je izreći opomenu Vlahi Orepiću, koji je ministra, ravnatelja policije i jednu sutkinju nazvao sramotom za državu. Predsjednik Sabora pozvao se na odluku Ustavnog suda u slučaju Mesić - Hitrec i pozvao zastupnike da slobodno govore što žele.

Iako je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić zatražio da se Vlahi Orepiću izrekne opomena zbog, kako je rekao, nedopustivog vrijeđanja ministra, ravnatelja policije i sutkinje, predsjednik Sabora i njegov stranački kolega, Gordan Jandroković, to je odbio uz zanimljivo objašnjenje. 

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

"Kolega Orepiću, nedopustivo je u Saboru nazvati ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i sutkinju Općinskog suda u Zadru sramotom za ovu državu. Mislim da je to ispod razine komunikacije i da to zaslužuje opomenu", rekao je Bačić, jasno sugerirajući Jandrokoviću kako bi trebao postupiti.

Međutim, Jandroković se tome usprotivio te pozvao zastupnike da slobodno govore što žele.

"Smatram da nije bilo povrede Poslovnika, a tim više što sam danas ujutro pročitao odluku Ustavnog suda vezano za korištenje izraza idiot. Ne bih se usudio ići i iznad onoga što je Ustavni sud poručio svima nama tako da amnestiram kolegu Orepića, a i poruku svima vama – slobodno govorite što želite", rekao je Jandroković.

Riječ je o odluci Ustavnog suda u slučaju Stjepana Mesića protiv Hrvoja Hitreca. Mesić je, naime, tužio Hitreca koji je u studenom 2013. godine u intervjuu portalu Dnevno.hr, odgovarajući na pitanje o Mesićevoj izjavi da su branitelji okupljeni u Stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991., doslovno rekao: "Stipe je idiot. Nažalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo." 

Iako je Hitrec bio osuđen i kažnjen s 10 tisuća kuna zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda, Ustavni sud je tu presudu ukinuo i predmet vratio Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovni postupak.

Ustavni sud zaključio je da ta izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod. Osim toga, u odluci se navodi i da "politički diskurs često može zadrijeti u osobnu sferu jer je taj rizik usko povezan s političkim djelovanjem i slobodom iznošenja misli, koja je jamstvo demokratskog društva".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene