Posljednji je dan prve godine mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. U posljednjih 365 dana mandata bilo je poteza koji su kritizirani, ali i hvaljeni. Neke novine u vladanje definitivno je uvela i građani su to primijetili.


Prisegnula je pa ubrzo i preuzela ured od prethodnika. Kad je sjela za stol prvog predsjednika za razliku od prethodnika, poslala je poruku. Prvi radni dan Kolinda Grabar Kitarović posjetila je branitelje prosvjednike.

Vezani članci Zoran Milanović Trenutak u kojem je Milanović zaboravio protokol: "Ustvari, ja ne znam gdje idem sad" Poljubac za kraj Po čemu će građani pamtiti Grabar-Kitarović? Jedni ističu kako je bila prva žena na čelu države, a drugi se prisjećaju nogometne utakmice i njezinih vokalnih nastupa

U prvim danima mandata s Pantovčaka je odselila bistu Josipa Broza, crvene tepihe promijenila u plave, najavljivala štednju, ali i preseljenje u isplativiju rezidenciju u Visokoj.

Od početka mandata u sukobu je bila s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Tražila je njegovu ostavku. 'rekla sam to na način koji je odjeknuo, ali sam mu htjela pokazati da on ne može omalovažavati instituciju', rekla je predsjednica.

On je izbjegavao individualne susrete. I danas kada treba ocijeniti njezinu prvu godinu tek šturo odgovara.

Ovršni je zakon poslala na ocjenu ustavnosti i tako ispunila jedno obećanje. Ukinula je kave s predsjednicom, ali ured nije zatvorila za građane.

Ured predsjednice tri puta se selio iz Zagreba. Zastava se vijorila u Splitu, Puli i Vukovaru.

Amerika, Njemačka pa Vatikan bili su prvi odabir predsjednice. U Americi susret s Hilary Clinton kasnije i obraćanje u Ujedinjenim narodima. Potom susret s njemačkom kancelarkom prije kritike zbog izbjegličke krize te Papin blagoslov i poziv u Hrvatsku.

Inicijativa Baltik-Jadran jedna je od najvažnijih vanjskopolitičkih projekata uz potporu Amerike. Ugostila i drugog čovjeka Amerike Joe Bidena.

Bleiburg i Jasenovac posjetila je privatno, a u Izrael otišla s Brankom Lustigom. Nije zaboravila ni Afganistan gdje je često odlazila i kao NATO izaslanica.

Iako je u kampanji bježala od regije regija nije ostala daleko. U Srebrenici je prozvana kraljicom Balkana.

U izbjegličkoj krizi našla se na istoj strani s Mađarskom, tvrdeći da granice treba čvršće kontrolirati.

Percepcija građana kaže kako je u kampanji za parlamentarne izbore bila pristrana u korist Domoljubne koalicije. S novim premijerom najavljuje bolju suradnju.

Zapelo je oko razrješenja šefa SOA-e. Predsjednica mu ne vjeruje, a premijer odluku ne donosi. U slučaju Lozančić oporba na teret stavlja kontakte sa Zdravkom Mamićem koji je od inauguracije pa preko Dana državnosti uvijek bio uz predsjednicu.

Predsjednica se pokazala i strastvenom navijačicom u sportovima od rukometa košarke i nogometa. Vozila je kombajn, lovila ribu, lijepila pločice, otkrila kako se održava u kondiciji.

Iako su ju često javno kritizirali na naš upit da komentiraju prvu godinu mandata Kolinde Grabar KItarović odbila su oba njezina prethodnika.