Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO ZA NOVU TV

Ono što je HDZ obećavao, SDP namjerava napraviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef SDP-a i oporbe, Zoran Milanović, u saborskim je hodnicima u razgovoru s reporterkom Nove TV Tatjanom Krajač otkrio koje poteze će oporba prve povući u Saboru.

Domoljubnoj koaliciji i Mostu oporba će pomagati konstruktivno, a šef oporbe Zoran Milanović, pojasnio je koje prijedoge zakona će predstaviti u Saboru. Ipak, ne očekuju da će ijedan biti prihvaćen.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

U utorak ste najavili predlaganje zakona u Saboru. Koje zakone planirate predložiti i u kojem roku?

U roku odmah i u prvi mah više nego HDZ u četiri godine. Naravno, svi će biti odbijeni. Dakle, Zakon o gospodarskoj komori i ukidanje obaveznog članstva. To smo planirali i ranije i ozbiljno, ali nismo stigli. Smatramo da je to običan harač i da ljudi za obaveznu članarinu koju plaćaju i doprinos, ne dobivaju nikakvu uslugu. Onda je tu Zakon o rodiljnim i porodiljnim naknadama, dakle predložit ćemo i 8000 kuna i elaboriranu zakonsku mjeru potpore. Dakle 8000 kuna po novorođenom djetetu, ali i ono što smo stavili u svoj program, da rodilje koje rade, da ih se ne penalizira u prvoj godini nakon rođenja djeteta, da im se ide na ruku i da se takva zaposlenih majki, s prosječnim ili malo većim prihodima, također financijski potpomogne, da se na taj način zaista pomaže obitelj, i žena i muškarac koji zajednički planiraju obitelj. Dakle to sve stoji u našem programu, to je jedno i da ne zaboravim i neoporezivi dio dohotka. Dakle, predložit ćemo povećanje neoporezivog dijela dohotka. i bit će još toga.

Dakle prijedlogom ćete ispunjavati svoje, ali i HDZ-ovo predizborno obećanje?

S time da je naše predizborno obećanje puno ozbiljnija politička mjera. Ona je razrađena, ona dugoročno smjera i ima jasnu političku crtu, a ova nagrada po djetetu već i sad zapravo postoji i iznosi 2200 kuna. To je nepovratna naknada, nenamjenska, koju se dobiva po jednom izračunu iz ovog istog zakona u postotku proračunske osnovice za plaću. Dakle to je sad nekih 2200 kuna. To već postoji i riječ je o 300 eura. HDZ kaže tisuću eura pa mi kažemo, eto, 8000 kuna. Ne možemo govoriti u eurima, jer u zakonu su kune, u Hrvatskoj su kune platežno sredstvo.

Može li se pronaći novac za to u proračunu?

Ako se dobro radi, može se. Ostavljamo bolju situaciju od one koju smo zatekli i bolju od one prošle godine. Vidimo da su hrvatske financije stabilnije, zbog većeg doprinosa, većih uplata, gospodarskog rasta, veće potrošnje, dakle svega onog što potvrđuje da Hrvatska raste. Na njima je da se dogovore i da vidimo imamo li mi uopće Vladu. Dakle, pomagat ćemo mi njima.

Kako ocjenjujete Vašu suradnju s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u posljednjih godinu dana i kako ocjenjujete njezin rad?

Slabo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene