Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HND pita predsjednicu Grabar Kitarović:

'Što smo to učinili da smo zaslužili napade fašističkim metodama?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je priopćenjem objavljenim na svojim internetski stranicama zamolilo predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da objasni što je udruga točno učinila da je zaslužila biti napadana fašističkim metodama.

HND-ovo priopćenje uslijedilo je nakon pisma predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca predsjednici Republike te njezinog odgovora tijekom vikenda.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima"

Pupovac je predsjednici izrazio zabrinutost zbog "narastanja atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u našoj zemlji", navodeći i anonimno pismo u kojem se napada HND i SNV, a ona je u odgovoru, referirajući se uz ostalo i na to pismo, ustvrdila kako među onima koji su žrtve javnih iskaza nesnošljivosti i mržnje "ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije".

HND, kako navodi, nije javno reagirao na to anonimno pismo. No, s obzirom na to da je spomenuto u Pupovčevom pismu predsjednici Republike te da se i ona na njega referirala u svom odgovoru, HND u današnjem priopćenju piše da se u tom pismu Društvo i SNV proglašavaju "mrziteljem Hrvatske koje zloupotrebljava medijske slobode i slobode okupljanja za svoje manifestiranje neprijateljstva prema vlastitoj zemlji".

"Istina je zapravo da je SNV unajmio od HND-a dvoranu u Novinarskom domu za obilježavanje Božića (čiji se sadržaj piscu anonimnog pisma nije svidio, a na kojem su bili i tadašnji mandatar, a sadašnji premijer, te sadašnji ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske ), kao što svakodnevno čine desetci raznih organizacija, institucija ili udruga bez obzira na političko, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje", navodi HND.

Da li svojim javnim djelovanjem HND provocira? Vrijeđa?

Referirajući se na odgovor predsjednice Republike upućen Pupovcu, predsjednicu Grabar-Kitarović mole da objasni što je to točno učinila Udruga, koja okuplja gotovo 2500 profesionalnih novinara, "da je zaslužila biti napadana fašističkim metodama (jer anonimno denunciranje letcima prepunim laži jest fašističko huškanje, poput onoga, na primjer, koje su u devedesetim godinama prošlog stoljeća činili 'šešeljevci' protiv Hrvata u Beogradu i Zemunu nazivajući ih ustašama)".

"Da li svojim javnim djelovanjem HND provocira? Iritira? Vrijeđa? Neistinito prikazuje i čak izruguje Domovinski rat? Niječe stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije? Predsjednicu Republike Hrvatske molimo da nam objasni, što je to, po njezinom mišljenju, HND učinio da se njegovom vodstvu, predsjedniku prije svega, prijeti protjerivanjem, ubojstvom maljem i kopanjem očiju", piše HND predsjednici.

Od nje, te ostalih visokih državnih dužnosnika, HND očekuje da odgovori na pismo Međunarodne federacije novinara (IFJ) koje je im je poslano u ime 600 tisuća novinara iz cijeloga svijeta kao podrška HND-u povodom gušenja slobode izražavanja i napada na neovisnost medija u Hrvatskoj, a nada se i da će predsjednica "javno osuditi širenje netolerancije, prijetnje i huškanje koje proizvodi, na primjer, notorni štovatelj Nezavisne Države Hrvatske, navodni novinar Velimir Bujanec".

"Nakon niza skandaloznih javnih istupa dotična je osoba, kao što je poznato, nedavno napravila i degutantnu predstavu koja je svojevrsna tjeralica za Mirjanom Rakić, predsjednicom Vijeća za elektroničke medije. A baš na dan kada je Međunarodna federacija novinara poslala otvoreno pismo Predsjednici Republike, predsjedniku Vlade i ostalim visokim državnim dužnosnicima, notorni je Bujanec u emisiji koju emitiraju mnoge televizijske postaje, (a čiji rad sufinancira Agencija za elektroničke medije), odaslao još jednu 'tjeralicu', ovoga puta za predsjednikom HND-a.

Ako Predsjednica Republike ne prati 'novinarski rad' Velimira Bujanca podsjećamo je da je to jedna od onih osoba koje, da citiramo samu Predsjednicu, 'svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju…izruguju…niječu stvarnost…stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije'. Ukoliko niti to podsjećanje nije dovoljno, Velimir Bujanec je jedan od onih koji su bili gosti u svečanoj VIP loži na inauguraciji predsjednice Republike Hrvatske", piše u priopćenje koje je potpisao potpredsjednik HND-a Denis Romac. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene