Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćeno 500 četvornih kilometara

General Kruljac o operaciji Bljesak 28 godina poslije: "Grad je izgledao pust, hladno, oni su bježali glavom bez obzira"

Aktualno Galerija General Mladen Kruljac General Mladen Kruljac Foto: DNEVNIK.hr Bljesak: Prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija - 3 Bljesak: Prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bljesak: Prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija - 2 Bljesak: Prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bljesak: Prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija - 1 Galerija 1/4 >>
Akcija Bljesak pomno je planirana kako bi se okupirani dio Hrvatske napao iz tri pravca - sjevera, zapada i istoka. Upravo vojska s istoka prva je zakoračila u tek oslobođene Okučane. S generalom Mladenom Kruljcem, koji je vodio i organizirao taj dio akcije Bljesak i prvi ušao u grad, razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Sedam tisuća i 200 hrvatskih vojnika i policajaca u manje od 32 sata vratilo je 500 četvornih kilometara teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Svečanost obilježavana sjećanja na ovu veliku pobjedu održana je u Memorijalnom kompleksu 'Kristalne kocke vedrine' u Okučanima.

Na svečanosti su bile obitelji poginulih branitelja, generali koji su vodili akciju Bljesak, branitelji, predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković.

"Operacija se planirala još krajem 94. godine. Mi smo to znali, ne svi, ključni zapovjednici koji su provodili planiranje operacije su znali, a onda kako se približio kraj tako se sve više i više znalo", poručio je brigadir Mile Valentić.

Reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić u Okučanima je razgovarao s generalom Mladenom Kruljcem koji mu je rekao kako je izgledala akcija.

Pročitajte i ovo Obljetnica u Okučanima - 5 Obljetnica operacije Bljesak Zašto je (opet) stajao između predsjednika i premijera? "Voli li se netko ili ne, to je sporedno pitanje"

"Pa samo planiranje akcije krenulo je nakon operacije Otkos i Orkan s '91. na '92. godinu i stanje na terenu skroz do Bljeska, znači sljedeće četiri godine smo radili pripreme. Nakon icidenta 29. travnja na autoputu, vrhovni zapovjednik je donio zapovjed o pokretanju operacije", ispričao je Kruljac.

"Operacija je provedena iz tri pravca - zapad, istok i sjever. Što se tiče 3. gardijske brigade, mi smo prvi dan išli s pravca zapada, taktička skupina 1, brigadir Leko koji je prvi dan odradio ključnu ulogu kad je presjekao autoput, došao do sela Vrbovljani i doveo je grad Okučane u poluokruženje i omogućio uvođenje drugih postrojbi", dodao je.

"Topničko-raketna skupina davala je topničku potporu svim potrojbama s pravca zapada. Padala je kiša, nismo spavali 20-ak sati, migovi su proletili iznad nas. Išli smo cijelu noć - Širinci, Šagovina do Kosovca", rekao je Kruljac.

"Ujutro oko 10 sati dobili smo zapovjed drugi dan da ustrojimo udarnu grupu, sastava - 3. gardijska brigada, 81. gardijska bojna, 121. pukovnija i 105. bjelovarska brigada - da do kraja dana oslobodimo Okučane. U 13h i 21 minutu, otprilike, ispred nas je bila tad 54. brigada koju smo razbili i protjerali prema rijeci Savi. U 13 sati i 20 minuta je udarna grupa oslobodila grad Okučane i otvorili smo koridor prema Staroj i Bosanskoj Gradišci", ispričao je Kruljac.

"Kao što sam rekao, prvi dan nismo radili topničku potporu zbog civilnih žrtava i razaranja. Na Kosovcu smo imali otpor i gore s Caga i tako da grad je izgledao pust, hladno, ostavljeni transporteri, tenk, oni su bježali glavom bez obzira prema Staroj Gradišci. Zbrinuli smo oko 300 civila, starijih, djece. Nakon toga civilna policija je preuzela upravljanje gradom, mi smo išli na drugu zadaću", prisjetio se general.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene