Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Gdje je zapelo s projektom helikopterske pomoći? Rok za ponude opet je produžen

Aktualno Galerija Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 2 Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 1 Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 3 Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 4 Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Helikopter Hitne pomoći, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Reporteka Dnevnik Nove TV Ivana Pezo Moskaljov doznaje da je rok za primanje ponuda za najam medicinski opremljenih helikoptera – produljen.

Zasad nema jasnog odgovora zbog čega je zapelo s nabavkom helikoptera za hitnu pomoć i zašto je rok produžen do 22. svibnja.

"Do tada Ministarstvo zdravstva očekuje ponude onih koji su Hrvatskoj spremni ponuditi medicinski opremljene helikoptere. Zbog čega je rok produljen za iduća dva tjedna? Kažu da je to zbog zahtjeva tržišta. Nikakvo objašnjenje toga nisu ponudili", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Ili im niti jedna ponuda nije stigla ili je prava navala, što je teško za očekivati. Ugovor koji će se sklopiti na sedam godina težak je 63 milijuna eura. U Velikoj Gorici, gdje se sada nalazim, bit će jedna od četiri predviđene helikopterske baze. Preostale tri trebale bi biti u Rijeci, Splitu i Osijeku", dodala je.

Pročitajte i ovo Black Hawk Pod garancijom su Potvrđeno Dnevniku Nove TV: Dva helikoptera Black Hawk prizemljena i već neko vrijeme ne lete

Pročitajte i ovo Antonija Trupinić, časnica za odnose s javnošću HRZ-a Let je trajao sat vremena Otkriveni detalji impresivne akcije, iz MORH-a poručuju: "Od poziva do polijetanja treba nam 15 minuta"

Također je rekla da je ponuđač dužan dostaviti letjelice koje nisu starije od 20 godina, pilote, ali i obuku medicinskog osoblja.

"Medicinsko osoblje trebao bi pronaći Vili Beroš, odnosno Ministarstvo zdravstva. Gdje? To je teško za reći. Trebat će pronaći po 15 liječnika, odnosno po 15 medicinskih tehničara za baze u Rijeci i Splitu koje će raditi 24 sata dnevno", objasnila je Pezo Moskaljov.

"Zagreb i Osijek tražit će 10 takvih tehničara. Treba reći da je jako zanimljivo da helikopteri s te dvije lokacije neće polijetati noću, već samo danju. Kada stigne poziv u pomoć, posada helikoptera dužna je reagirati u roku od pet minuta u noćnim satima do 15 minuta. Svako kašnjenje naplatit će se sa 100 eura po minuti kašnjenja. Država je dužna osigurati gorivo i smještaj po bazama", rekla je na kraju javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

Procjena početka pune operativnosti hitne helikopterske medicinske službe je prvi kvartal 2024. godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene