Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO SE ČEKA

Sekunde spašavaju život, ali...: Gdje je zapelo s hitnom helikopterskom medicinskom pomoći i zašto je ministar tražio pomoć Bruxellesa

Aktualno Galerija Hitna medicinska služba - 3 Hitna medicinska služba - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hitna medicinska služba - 7 Hitna medicinska služba - 7 Foto: DNEVNIK.hr Hitna medicinska služba - 6 Hitna medicinska služba - 6 Foto: DNEVNIK.hr Hitna medicinska služba - 5 Hitna medicinska služba - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Hitna medicinska služba - 4 Galerija 1/8 >>
Država još uvijek nije raspisala natječaj kojim namjerava uspostaviti hitnu helikoptersku medicinsku pomoć! Ali zato je ministar zdravstva Vili Beroš tražio da mu u tome pomogne Bruxelles. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov provjerila je zašto su angažirani međunarodni konzultanti, tko ih plaća i što je s projektom koji se ipak neće u cijelosti plaćati europskim novcem.

Cesta nije uvijek najbrža opcija kad zatreba hitna liječnička pomoć i prijevoz do najbliže bolnice.

"Sekunde spašavaju život. Ja iz Stona dok dođem ako je zatrpana magistrala s autom - sat vremena mi treba. Ako ne, malo ranije. A ta helikopterska služba ne služi samo meni kao malom, nego i djeci, rodiljama - ma kako ne", kaže Josip Pavlović iz Malog Stona.

Zagusti li, kaže Josip, uskaču vojni i policijski helikopteri. Hitna pomoć nema svoje i k tome medicinski opremljene. "Aposlutno bi trebalo da bude što prije to bolje!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj iz Zadra Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge"

No, natječaj za hitnu helikoptersku službu još nije raspisan. U Ministarstvu zdravstva to nisu mogli sami. Tražili su tehničku pomoć Bruxellesa oko izrade dokumentacije o nabavi i kriteriju za odabir ponude.

Prije dva mjeseca ministar Vili Beroš spominjao je usluge vanjskih stručnjaka.

"Europska komisija ponudila nam je pomoć i angažiran je određeni konzultant upravo na tu temu - kako raspisati međunarodni tender", rekao je ministar zdravstva 27. listopada 2022.

Hitna medicinska služba - 3 Hitna medicinska služba - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Tvrde - plaća Europska komisija koja je i odabrala PricewaterhouseCoopers. Modeli i potrebe još se analiziraju, prikupljaju sve informacije! No, za usluge najma svojih helikoptera Hrvatskoj, potvrđeno nam je, već je sada zainteresirano sedam zemalja.

"Do sada su dokumentaciju preuzele tvrtke iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovačke, Češke, Irske i Slovenije. Planira se sklopiti ugovor s rokom pružanja usluga od sedam godina ukupne procIjenjene vrijednosti 50 milijuna eura. EU financira projekt s 10 milijuna eura. Iz državnog proračuna izdvojeno je 40 milijuna eura", poručili su iz Ministarstva zdravstva za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj iz Zadra Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge"

Onaj koga odaberu morat će osigurati posade s liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima po uzoru na europske države!

Helikopterske baze trebale bi se nalaziti u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Infrastrukturu će trebati prilagoditi.

Hitna medicinska služba - 3 Hitna medicinska služba - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Mi zagovaramo da se ili kod HAK-a ili Crvenog križa napravi neprofitna firma koja bi trebala u sebi imati komponentu helikopterskog prijevoza koja može fakturirati svojim pandanima u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj ili bilo gdje drugdje novce koje su potrošili na eventualno spašavanje sugrađana", rekao je Mladen Turček iz Udruge "Helikopterima liječnici pomažu".

Hitna medicinska služba - 3 Vili Beroš (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok na obzoru ne bude bolje i za državu financijski prihvatljivo rješenje i dalje će to raditi posade vojnih helikoptera. Samo ovaj vikend imali su četiri hitna poziva. Prevezli su četiri pacijenta - dva s Visa, te po jednog s Hvara i Pelješca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene