Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzela policija

Predstavili ga prošli tjedan, a već je morao na popravak: "Javili su da imaju tehničke probleme i da ne mogu isploviti"

Aktualno Galerija Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 3 Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 2 Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 1 Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 4 Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Brodica Hitne pomoći, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Skupi brod koji je država kupila za prijevoz pacijenata i hitne medicinske intervencije nije mogao isploviti zbog tehničkog kvara. Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić provjerila je zašto.

Hitnoj službi u Dubrovniku 30. travnja u dva sata ujutro stigao je poziv: trebalo je doći po pacijenta na otok Lopud. Medicinski tim bio je spreman za intervenciju, pa je pozvana lučka kapetanija, koja ih je trebala prevesti brodom za hitne intervencije.

"Kontaktirana je lučka kapetanija. Njihov dežurni zaposlenik rekao je da mora provjeriti s posadom mogu li isploviti i ubrzo je javio da imaju tehničke probleme i da ne mogu isploviti. Tada je poziv preuzela policija i odmah smo otišli na intervenciju", ispričao je Luka Lulić Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Vrijeme se, kažu u Zavodu, nije gubilo i pacijent je zbrinut u dubrovačkoj bolnici.

"Mogli su nam, ako imaju neke tehničke probleme, to javiti na vrijeme", rekao je Lulić.

Pročitajte i ovo Dan hitne pomoći - 4 dan hitne pomoći Hitnjaci na simulaciji lančanog sudara: Došla je i Grba Bujević, pitali je o slučaj u Sisku

Iznenađenje je to i za službe i javnost, tim više jer su 27. travnja mediji pozvani u plovidbu brodom vrijednim milijun i 600 tisuća eura.

"Brodica nema tehničkih nedostataka. Tijekom probnih vožnji nedostaci nisu utvrđeni", tada je rekao Zlatko Košta, načelnik Sektora za inspekcijske poslove u Ministarstvu mora.

Već idući dan u poslijepodnevnim satima prijavljen je kvar na radarskom ekranu. U četvrtak su iz Ministarstva rekli da to nije ništa neobično.

"Ovo je prototip brodice i ovakvi manji, sitni kvarovi su očekivani. Ono što je dobro da je kvar odmah uklonjen o trošku izvođača radova", rekao je državni tajnik Josip Bilaver.

Pročitajte i ovo Maja Grba Bujević - 1 Iznervirala se Ovo morate vidjeti: Reporterka Dnevnika Nove TV pitala šeficu Hitne o slučaju Sisak, pogledajte kako je reagirala - "To danas nije tema"

Brod je, tvrde iz šibenskog brodogradilišta, predan u ispravnom stanju, a ovaj kvar uklonjen je unutar 72 sata.

"Radi se o brodu koji ima iznimno sofisticiranu opremu, elektronsku i elektroničku, radarsku, komunikacijsku. Naravno da i posadi broda treba neko vrijeme da se navikne na korištenje i očekujemo da će sitnijih poteškoća biti, ali mi smo tu da te kvarove otklonimo ili u garantnom roku ili kao dio redovnog održavanja", rekao je Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta.

Ovo je prvi od šest brodova ukupne vrijednosti malo više od 10 milijuna eura. Odgovorni poručuju da sustav funkcionira, da medicinskih timova ima te da su posade lučke kapetanije kompletne.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene