Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sekunde život znače

Država napokon nabavlja helikoptere za hitnu pomoć: Objavljeni detalji natječaja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Država je napokon raspisala natječaj kojim namjerava uspostaviti hitnu helikoptersku medicinsku pomoć (HHMS).

Ministarstvo zdravstva raspisalo je postupak javne nabave za najam helikoptera za hitnu helikoptersku medicinsku pomoć, a projekt bi trebao početi 2024. godine.

Vrijednost bez PDV-a je 50.400.000 eura, a predmet nabave su usluge helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) za Republiku Hrvatsku, koja treba biti operativna 24 sata, sedam dana u tjednu za baze Split i Rijeka te za vrijeme dnevne vidljivosti, sedam dana u tjednu u bazama Zagreb i Osijek.

Odabrani ponuditelj dužan je osigurati odgovarajuće helikoptere i medicinske uređaje i opremu sukladno tehničkoj specifikaciji, prikladne za HHMS posadu i HHMS medicinske putnike i putnike.

Naručitelj će osigurati medicinsko osoblje - liječnike, medicinske tehničare i/ili medicinske sestre, prostor za operativnu bazu HHMS-a na prikladnim lokacijama te će ustupiti taj prostor na korištenje izvršitelju usluge bez naplate te gorivo.

Ponude će biti otvorene 8. svibnja u 10 sati u Ministarstvu zdravstva, koje je tražilo tehničku pomoć Bruxellesa u izradi dokumentacije o nabavi i kriteriju za odabir ponude.

Onaj koga odaberu morat će osigurati posade s liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima po uzoru na europske države, a u međuvremenu taj će posao i dalje obavljati posade vojnih helikoptera.

Pročitajte i ovo Spašavanje planinara na Triglavu akcija spašavanja na triglavu Strava na planini: Grom čak tri puta pogodio grupu penjača i pobacao ih po stijenama

Pročitajte i ovo Šaljemo helikoptere u Ukrajinu - 3 brojna pitanja Hrvatska donira 14 helikoptera Ukrajini: Čime ćemo ih zamijeniti?

"Dosad su dokumentaciju preuzele tvrtke iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovačke, Češke, Irske i Slovenije. Planira se sklopiti ugovor s rokom pružanja usluga od sedam godina ukupne procijenjene vrijednosti 50 milijuna eura. EU financira projekt s 10 milijuna eura. Iz državnog proračuna izdvojeno je 40 milijuna eura", poručili su iz Ministarstva zdravstva prije mjesec dana za Dnevnik Nove TV.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene