Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitne službe na terenu

FOTO/VIDEO Katastrofa u Gračacu, kod Obrovca odroni blokirali ceste: Neke obitelji evakuirane iz domova. "Ovo je alarmantno!"

Aktualno Galerija Poplava u Obrovcu Poplava u Obrovcu Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Obrovcu Poplava u Obrovcu Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Obrovcu Poplava u Obrovcu Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Obrovcu Poplava u Obrovcu Foto: DNEVNIK.hr +3 Poplava u Obrovcu Galerija 1/8 >>
Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ-a s čamcima za evakuaciju.

Ravnateljstvo civilne zaštite obavijestilo je javnost da je uslijed velikih kiša na području gradova Gračaca i Obrovca došlo do prelijevanja rijeka Zrmanja i Otuče, kao i nadiranja podzemnih voda.

Dio stanovnika ostao je zarobljen u svojim kućama, pa su na teren izašle hitne službe i evakuirale ih.

"Stanje je alarmantno, kiša ne staje cijelu noć i dan, još uvijek pada. Cijeli je grad poplavljen, ovo je katastrofa", rekla je za DNEVNIK.hr čitateljica iz Gračaca.

"Do nas još nije došlo, ali ako bude ovako nastavilo, uskoro ćemo imati problem. Noćas nema spavanja, dežurat ćemo. Imam dvoje male djece, oni će spavati, ja neću. Nestalo je vode, struje zasad imamo", dodaje.

Odroni kamenja na ulazu u Obrovac

Na ulazu u Obrovac ima i odrona kamenja na cestama koje su u ovom trenutku neprohodne, javlja reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Poplava i odron kamenja Odron kamenja kod Obrovca (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbog obilne kiše i poplavljenih cesta na području Zadarske županije za sav promet zatvorene su ceste Udbina - Gračac - Palanka, Gračac - Zaton Obrovački i Obrovac - Karin, podvožnjak u Biogradu, između Gornje Ploče i Lovinca te Dobroselo - Mazin - Bruvno, priopćio je u HAK u nedjelju navečer.

Otežano, uz ograničenje brzine na 30 km/h zbog vode na kolniku vozi se na cestama DC27 u Benkovcu, DC47 u mjestima Kuljani, Golubovac i Unčani (Hrvatska Kostajnica), DC50 u mjestu Ričice (Lovinac) i DC56 Benkovac - Skradin kod Lišana Ostrovičkih.

HGSS pomaže u evakuaciji

Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu oformljen je u Kulturno-informativnom centru - KIC Gračac, Nikole Tesle 37.

"Općina Gračac je pod poplavom, u Žabarici, naselju samog centra općine Gračac u mnoge je kuće ušla voda, a četiri su obitelji evakuirane u nedjelju navečer", rekao je Hini pročelnik HGSS-a Josip Brozičević. Dodao je da HGSS-u iz Gospića i Zadra u pomoć dolaze već noćas spasitelji iz Šibenika i Splita.

"Zasad je teško reći u koliko je kuća voda prodrla i još prodire, ali ima obitelji kojima je voda u kući, ali su odbili evakuaciju jer se mogu smjestiti na kat i ne žele napustiti svoj dom", napomenuo je Brozičević. Dodao je da i njima pomažu prenošenjem namještaja i slično.

Na terenu su 22 spašavatelja iz Gospića, Šibenika, Zadra i Splita koji rade na evakuaciji i na pružanju pomoći.

"Zasad je na području Gračaca zbog poplava zaprimljeno 15-ak dojava. Na sve pozive odgovorilo se u najkraćem vremenu.

"Dio osoba je evakuiran, dio se sklonio na više katove, a dio je ostao u kućama. Na terenu su timovi sa sedam terenskih vozila i dva čamca", javljaju iz HGSS-a u noći na ponedjeljak.

Kiša neprestano pada

"Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac", napisali su u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Na terenu hitne službe

Ne teren su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split i Rijeka. Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH s čamcima je tamo kako bi se započelo s evakuacijom osoba čije su kuće najugroženije, priopćeno je u nedjelju navečer.

Poplava i odron kamenja Odron kamenja kod Obrovca (Foto: DNEVNIK.hr)

"Uslijed velike količine oborina na području Gračaca, Županijski centar 112 Zadar zaprimio je informaciju o nadiranju podzemnih voda. Načelnica stožera civilne zaštite aktivirala je uži sastav Stožera civilne zaštite Općine Gračac zbog preventivnih aktivnosti u obrani od poplave", napisali su.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Slavoniji NA UDARU VIROVITIČKO PODRUČJE Drugo nevrijeme u dva dana: Voda se slijeva u kuće, prijeti velika šteta

Pročitajte i ovo Igor Andrović, župan virovitičko-podravski Tuča, poplave, bujice... Snažno nevrijeme pogodilo Virovitičko-podravsku županiju: Poznato hoće li biti proglašena elementarna nepogoda

Prethodno je isti Županijski centar 112 zaprimio informaciju o onečišćenju rijeke Zrmanje nastalog uslijed veće količine oborina na dijelu od Obrovca prema Novigradskom moru, o čemu su obaviješteni djelatnici Hrvatskih voda i dežurna vodopravna inspektorica.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene