Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreće na moru

FOTO U skradinskoj marini zamalo potonula brodica s četiri osobe, u Rabu buknuo požar na jahti blizu benzinske pumpe

U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 2
U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 2 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Aktualno Galerija U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 2 U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 2 Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 1 U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 1 Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 3 U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 3 Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 4 U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 4 Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture +3 U skradinskoj marini brodica spašena od potonuća - 5 Galerija 1/8 >>
Na Jadranu je ovih dana opet zabilježeno nekoliko pomorskih nesreća. U rapskoj luci je ugašen požar na motornoj jahti, a u skradinskoj marini je spašena brodica od potonuća.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko izvanrednih događaja na moru, u kojima su sudjelovale posade i plovila, bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja mora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Druga je (ne)radna nedjelja Donosimo detaljan popis trgovina i šoping-centara, provjerite kad su otvoreni

Ugašen požar na motornoj jahti

U rapskoj luci buknuo je požar u krmenome dijelu motorne jahte u petak oko 11:30. Jahta je bila na vezu u neposrednoj blizini benzinske postaje, a požar su uočili službenici Lučke ispostave Rab.

Odmah su o svemu izvijestili MRCC Rijeka, službe nadležne za sigurnost plovidbe resornog Ministarstva i rapsku policiju te isplovili na mjesto nesreće.

Vatrogasci DVD-a Rab u 12:15 su lokalizirali požar u brodskoj strojarnici i u potpunosti ga ugasili, a nakon gašenja požara i dovršetka preliminarnog pregleda brodice, iz LI Rab obustavljena je privremena zabrana obavljanja pomorskog prometa tim dijelom luke.

Na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Voditelju havarirane motorne jahte dužine 9,9 metara, talijanske zastave, državljaninu Republike Italije administrativnom provjerom nisu utvrđeni nedostaci propisane brodske dokumentacije i potrebnih uvjerenja.

Iz nadležnosti Lučke ispostave Rab naložen mu je komercijalni tegalj brodice u luku posebne namjene, ACI Rab, gdje je tijekom subote dovršen očevid.

Kao uzrok ove pomorske nesreće službenici rapske Ispostave utvrdili su kvar električnih instalacija u brodskoj strojarnici, čije iskrenje je u kontaktu s benzinskim isparavanjima proizvelo zapaljenje.

Pročitajte i ovo Nekretnine - 2 Vrtoglave cifre Stan u Zagrebu po cijeni apartmana na Jadranu? Dobra fora proširila se društvenim mrežama, ali mnogima nije smiješna

Brodica spašena od potonuća u skradinskoj ACI marini

Djelatnici Nacionalnog parka Krka dojavili su u petak u 15:52 u Lučku kapetaniju Šibenik opasnost od potonuća motorne brodice, vezane na ponton ACI marine Skradin. Odmah po dojavi djelatnici LK Šibenik izašli su na mjesto nesreće, a o događaju je obaviještena Središnjica u Rijeci i nadležna služba Uprave sigurnosti plovidbe, resornog Ministarstva.

Na poziciji nesreće službenici šibenske Kapetanije zatekli su motornu brodicu, dužine šest metara, djelomično potopljenu od krmenog dijela prema pramcu, a voditelj, ujedno i vlasnik brodice te troje članova posade, svi državljani Kraljevine Norveške, zatečeni su neozlijeđeni na pontonu.

Djelatnici NP Krka dodatnim vezovima uz ponton stabilizirali su brodicu kako ne bi potonula te su oko brodice postavili plutajuću branu, kojom je spriječeno potencijalno onečišćenje mora u slučaju istjecanja pogonskoga goriva iz vanbrodskog spremnika, dok su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD Skradin mehaničkim pumpama izbacivali more iz brodice.

Na mjesto nesreće angažirani su ovlašteni ronioci, koji su izvršili komercijalni podmorski pregled trupa, a s obzirom na to da nije uočeno oštećenje, niti drugi vanjski uzrok prodora mora, brodica je podignuta u plutajući položaj potopnim zračnim jastucima, nakon čega je dovršeno ispumpavanje mora.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavljen je tijekom subote u nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene