Za vrijeme Olimpijskih igara 2012. jedna od glavnih atrakcija u Londonu bit će hrvatski katamaran.


Inženjeri i dizajneri Brodarskog instituta u Zagrebu potukli su jaku konkurenciju na međunarodnom natječaju za izgradnju putničkog i ugostiteljskog broda koji će ploviti Temzom. Katamaran poseban zbog suvremenog dizajna i male potrošnje goriva, izgradit će brodogradilište Tehnomont u Puli do prvog lipnja iduće godine. Ovaj milijunski projekt je dokaz da hrvatski stručnjaci i brodogradilišta mogu konkurirati svjetskim.

Vezani članci Ukrajinski tenk Institut za rat: Panika u Kremlju zbog ukrajinskog napredovanja? Presretnuta pisma ruskih elitnih jedinica London, Velika Britanija Kraljica Elizabeta II. pokopana je uz svog supruga princa Phillipa u dvorcu Windsor

'Htjela sam da vanjski izgled broda bude što upečatljiviji, i što drugačiji od postojećih koje imamo danas na Temzi', pojasnila je dizajnerica eksterijera i interijera broda, mr. sc. Ivana Peko.

'Izašli smo jedna korak naprijed, što ljudi često ne rade i drže se standardne formule. Mi smo izašli u nekakve nove vode i izgleda da nam je uspjelo', rekao je dipl. ing. Mislav Bezovnik glavni projektant. 'Nadajmo se da se neće zaustaviti samo na jednom brodu, da će brod ovog tipa ploviti i u nekim drugim gradovima, a i da neće biti samo jedan u Londonu, nego da će ih biti više', dodala je Peko.

'Brod će biti na bio gorivo i neke alternativne izvore energije kao solarni, koje ćemo panele imati na krovu koji će dopunjavati bio gorivo', kaže Bezovnik. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju