Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijedio na međunarodnom natječaju

FOTO: Hrvatski katamaran koji je potukao svjetsku konkurenciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za vrijeme Olimpijskih igara 2012. jedna od glavnih atrakcija u Londonu bit će hrvatski katamaran.

Inženjeri i dizajneri Brodarskog instituta u Zagrebu potukli su jaku konkurenciju na međunarodnom natječaju za izgradnju putničkog i ugostiteljskog broda koji će ploviti Temzom. Katamaran poseban zbog suvremenog dizajna i male potrošnje goriva, izgradit će brodogradilište Tehnomont u Puli do prvog lipnja iduće godine. Ovaj milijunski projekt je dokaz da hrvatski stručnjaci i brodogradilišta mogu konkurirati svjetskim.

Pročitajte i ovo Ilustracija zatvorena nakon tragedije Muškarac pao s jedne od najvećih turističkih atrakcija u Londonu: Preminuo na mjestu Napad kemikalijom na jugu Londona Ispovijest svjedoka Nadzorne kamere snimile napad na ženu i djecu: "Vrištala je - moje oči, moje oči! Usne su joj bile crne, a koža spaljena"

'Htjela sam da vanjski izgled broda bude što upečatljiviji, i što drugačiji od postojećih koje imamo danas na Temzi', pojasnila je dizajnerica eksterijera i interijera broda, mr. sc. Ivana Peko.

'Izašli smo jedna korak naprijed, što ljudi često ne rade i drže se standardne formule. Mi smo izašli u nekakve nove vode i izgleda da nam je uspjelo', rekao je dipl. ing. Mislav Bezovnik glavni projektant. 'Nadajmo se da se neće zaustaviti samo na jednom brodu, da će brod ovog tipa ploviti i u nekim drugim gradovima, a i da neće biti samo jedan u Londonu, nego da će ih biti više', dodala je Peko.

'Brod će biti na bio gorivo i neke alternativne izvore energije kao solarni, koje ćemo panele imati na krovu koji će dopunjavati bio gorivo', kaže Bezovnik.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene