Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O novcu u školama

Evo koliko nam djeca zaista znaju o novcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O novcu, štednji, karticama i državnim obveznicima - učit će se u školskim klupama. Prema novom kurikulumu, kojem slijedi javna i stručna rasprava, financijska pismenost učila bi se kroz sve druge predmete već od prvog razreda. Ususret svjetskom tjednu novca provjerili smo - koliko o njemu znaju školarci.

Alma ima mjesečni džeparac - 50 kuna. Potroši ih za 2-3 dana. Ostatak mjeseca - nema ništa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju Ilustracija Podaci HNB-a Evo koliko Hrvati imaju na štednji, objavljena je i brojka milijunaša, njihov novac premašuje 2,4 milijarde eura

O novcu će učenici učiti kroz financijsku pismenost - koja bi se obrađivala kroz sve predmete. Po novom kurikulumu u 1. i 2. razredu - učili bi da novcem mogu zadovoljiti neke potrebe, a upoznali bi novčanice i kovanice. U 3., 4. i 5. razredu planirali bi štednju.

'Ja sam počeo štedjiti džeparac d svoje 4. godine i sad imam u kasici prasici 1.000 kuna', pohvalio se Petar.

U 6., 7. i 8. razredu kroz projekte naučili bi formirati cijenu i izračunati PDV. Učili bi i o BDP-u, porezu i prirezu. 'Mi često podcijenjujemo koliko su današnja djeca brza u svladavanju različitih vrsta pismenosti', smatra ministar obrazovanja Predrag Šustar.

U srednjoj školi teme su - banke, kartice, mobilno bankarstvo, državne obveznice, osiguranje. 'Inzistiramo u principu da se određene vještine moraju savladati - upravljanje financijama, svijesti o potrebi štednje i ulaganje u dobrovoljnu mirovinsku štednju', kazao je Hrvoje Pauković iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

U financijskoj pismenosti rezultati školaraca su ispod prosjeka. Moraju učiti formule napamet, a poslije ne znaju izračunati koliko ih stoje tenisice s 20 posto sniženja.

'Dočeka nas ili odlazak na fakultet ili samostalniji život u kojem nismo samostalno naučili trošiti i raspolagati svojim novcem', kazao je Bruno, učenik 5. gimnazije.

Zasigurno nije najvažnija stvar na svijetu, ali moć novca - važno je znati.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene