Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitna procedura

Fiksiranje 'švicarca': Vlada u Sabor uputila dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cilj donošenja ove hitne mjere jest ublažavanje velikog dužničkog tereta za korisnike kredita u CHF, priopćili su iz Vlade.

Vlada je nakon telefonske sjednice u hitnu saborsku proceduru u utorak uputila dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se za otplatu rata kredita u švicarskim francima (CHF) te u kunama s valutnom klauzulom u švicarskom franku tečaj 'švicarca' prema kuni utvrđuje na razini 6,39 kuna na godinu dana, a razliku u odnosu na tečaj koji se slobodno formira na tržištu snosit će kreditne institucije odnosno banke.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Na rubu životne katastrofe Grmoja poručio: "Tražimo da Vlada u roku od 30 dana objavi svoj sporazum s bankama" Slika nije dostupna Telefonska sjednica Vlada predložila fiksirani tečaj 'švicarca' i za obrtnike i poljoprivrednike

'Cilj donošenja ove hitne mjere jest ublažavanje velikog dužničkog tereta za korisnike kredita u CHF, izazvanog naglim porastom tečaja te valute na međunarodnim deviznim tržištima, zbog odustajanja Švicarske narodne banke od obrane minimalnog tečaja od 1,20 CHF za euro. Posljedica navedenoga jest i promjena tečaja kune u odnosu na CHF te je sa 6,39 kuna za 1 CHF, tečaj porastao za cca 18 posto (na 7,54 kune za 1 CHF) uz daljnju visoku volatilnost tečaja', stoji u priopćenju Vlade s telefonske sjednice.

Otkriven razlog zbog kojeg je Vlada brzo reagirala nakon enormnog jačanja franka!

Kratkoročna mjera fiksiranja tečaja CHF u odnosu na kunu na razdoblje od godinu dana, navodi Vlada, predlaže se 'kako nagli skok tečaja franka ne bi dodatno negativno opteretio dužnike do mjere da nemogućnost vraćanja kredita postane pravilo, a ne iznimka'.

'Daljnje aktivnosti bit će usmjerene na iznalaženje trajnijeg rješenja za dužnike čiji je dug vezan uz CHF u vidu konverzije duga u kunu ili euro, gdje se u kreiranju modela očekuje aktivno uključivanje Hrvatske narodne banke i kreditnih institucija', stoji u priopćenju Vlade.

Dopunjeni zakon će se primjenjivati isključivo na ugovore sklopljene prije njegova stupanja na snagu i to na sve anuitete odnosno obroke koji dospijevaju na naplatu nakon njegova stupanja na snagu.

Za primjenu povratnog djelovanja odredbe (na ugovore sklopljene prije nego što zakon stupi na snagu), ističe Vlada, postoje posebno opravdani razlozi.

Banke se nadaju da će Sabor odustati od Milanovićevog prijedloga ili će tužiti državu

'Procijenjeno je, naime, da je cilj zaštite potrošača – korisnika kredita vezanih valutnom klauzulom uz švicarski franak - veći od značaja pravne nesigurnosti vjerovnika u tom ugovornom odnosu. S obzirom da se Republika Hrvatska i Ustavom obvezala promicati gospodarski i kulturni napredak te socijalno blagostanje, izvršna vlast ima obvezu zaštiti Ustavom zajamčena prava građana', napominje Vlada dodajući da je navedeno 'u skladu s odredbom članka 90. stavka 5. Ustava Republike Hrvatske, prema kojem, iz posebno opravdanih razloga, samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno (retroaktivno) djelovanje'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene