Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar poručio

Otkriven razlog zbog kojeg je Vlada brzo reagirala nakon enormnog jačanja franka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak nakon sastanka predstavnika Udruge Franak s premijerom Zoranom Milanovićem da je Vlada morala reagirati brzo nakon enormnog jačanja franka, bojeći se pored ostalog i za živote dužnika.

Morali smo reagirati brzo, jer je postojala opasnost da se neki od dužnika odluči na kakav drastičan korak, kazao je Boris Lalovac, dodajući da bi se tada postavilo pitanje zašto se nije reagiralo brže.

Pročitajte i ovo Marko Primorac, ministar financija Hoće li sniziti stopu PDV-a? Ministar financija za Dnevnik Nove TV otkrio detalje Vladina paketa mjera te koliko je trezorskih zapisa kupio Slika nije dostupna Kraj dužničkom ropstvu? Ministar ima rješenje za prezadužene - EVO koje promjene predlaže!

"Morali smo reagirati brzo kako bismo i fizički zaštitili građane, vidjeli ste koliki broj građana s kreditima u švicarcima razmišlja o samoubojstvu", rekao je Lalovac, koji je sudjelovao na sastanku premijera i predstavnika Udruge Franak

Dodaje kako je Vlada reagirala kako bi zaštitila građane, a da su sve ostalo spekulacije.

Najavio je da će Vlada u puno kraćem roku od godine dana donijeti dugoročne mjere rješavanja problema s kreditima u francima.

Ministar financija ocjenjuje da je rješavanje problema prezaduženosti dijela građana zbog jačanja franka ne samo ekonomsko i pravno nego i društveno pitanje kojeg zbog ozbiljnosti situacije treba rješavati brzo.

"Premijer će inzistirati da se problem riješi", rekao je Lalovac.

Vlada si je zadala rokove za pripremu modela trajnog rješenja problema, kazao je ministar financija, no nije želio detaljnije govoriti o tim modelima.

Banke se nadaju da će Sabor odustati od Milanovićevog prijedloga ili će tužiti državu

Potvrdio je da će na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade biti utvrđena kratkoročna, privremena mjera, a da će u pripremu dugoročnog uključiti Hrvatsku narodnu banku.

Upitan za komentar iz Hrvatske udruge banaka da je rješenje koje je u ponedjeljak najavio premijer Milanović ustavno upitno te razočarenje bankara zbog prekida pregovora, poručio im je "neka krenu sa svojim ustavno upitnim pitanjima", a da Vlada mora zaštititi građane.

Koordinator Udruge Franak Denis Smajo izjavio je da je udruga zadovoljna s prvom mjerom koju je poduzela Vlada, ali da i dalje ostaju pri ispunjenju svojih pet zahtjeva u roku od mjesec i pol dana.

Dodao je da o prvoj mjeri ne može detaljnije govoriti jer Udruga još nije dobila njezin nacrt.

Na pitanje znači li donošenje privremene mjere (fiksiranja tečaja franka na godinu dana na 6,39 kuna) odustajanje od najavljivanog prosvjeda, članica Udruge Franak Katarina Lucić odgovorila je da je udruzi bitna dugoročna mjera te da se održavanje prosvjeda još razmatra.

Pokaže li se da Vlada uvažava udrugu i s njom održava redovite kontakte, bio bi to znak da se problem zaista pokušava riješiti, ali, ako se u tri mjeseca ne dogodi ništa, to je naznaka da nema političke volje da se problem riješi, kaže ona.

Premijer Milanović primio predstavnike Udruge Franak

Premijer Zoran Milanović primio je u utorak predstavnike Udruge Franak i njihovog ekonomskog savjetnika Ivana Lovrinovića, te istaknuo kako je Vlada svjesna problema nastalog promjenom tečaja švicarskog franka za korisnike takvih kredita, pa je stoga i donesena odluka kojom se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna za razdoblje od jedne godine.

Iz Banskih dvora su priopćili kako su predstavnici Udruge izrazili zadovoljstvo donesenom odlukom i konkretnom mjerom koja "pokazuje odlučnost Vlade da pomogne građanima". Također, istaknuli su potrebu žurnog donošenja trajnog rješenja ovog problema, jer iako je ova odluka dobra, ona je privremena.

Premijer Milanović je kazao da će Vlada raditi na tome te izrazio uvjerenje da će se u roku od nekoliko mjeseci pronaći zadovoljavajuće rješenje.

Sastanku je prisustvovao i ministar financija Boris Lalovac, stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene