Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tko radi taj i griješi'

Faber se ispričao zbog privođenja mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj policije Vladimir Faber ispričao se danas zbog policijskih propusta prilikom privođenja mladića koji je u ponedjeljak ujutro u središtu Zagreba lijepio plakate s pozivom na antivladin prosvjed pod motom 'Stegnite vi remen bando lopovska'.

Faber je ustvrdio da je mladić priveden zakonito jer je bježao policajcima, no da je do propusta došlo kada je zaključeno da je sloganom istaknutim na plakatu uznemirena javnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smjene ljudi od povjerenja Smjenjeni Faberovi kadrovi u vrhu MUP-a Slika nije dostupna Smjene u policiji Nakon Fabera i Peran broji zadnje dane?

Stav je Ravnateljstva policije da je spomenuti slogan nečiji vrijednosni sud, s kojim se možemo ili ne moramo složiti, ali kao takav nije kažnjiv, kazao je Faber.

Mladić će tako biti prijavljen samo zato što je na nedozvoljenom mjestu lijepio plakate, dok će odgovorni u zagrebačkoj policiji biti kažnjeni, izvijestili su čelnici MUP-a i policije na izvanrednoj konferenciji za novinare.

'Tko radi taj i griješi', zaključio je Faber, dodajući da se policija svakodnevno susreće s tisućama različitih slučajeva. Ocijenio je i da bi svaka policija na svijetu uhitila osobu koja u 3,40 sati ujutro bježi ulicom i oglušuje se na policijsku zapovijed da stane, kao što se navodno dogodilo u ovom slučaju. 

>> HHO najavljuje prosvjede ako se nastavi s 'represijom protiv slobode riječi'

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je kako su neistiniti i neprimjereni komentari da je premijer Ivo Sanader tjerao policiju na postupanje i nezakonite radnje.

'Naravno da je moguće da u pojedinim postupanjima dođe i do nevoljno profesionalnog ili netaktičnog postupanja policije, ali smo potpuno otvoreni na kritike', ustvrdio je Karamarko. Ipak, dodao je da policija ili njegovo Ministarstvo nisu projekt za sebe, već dio 'projekta Vlade koju vodi premijer'.

Ponovio je da je u tijeku depolitizacija i profesionalizacija policije te da ne želi da policijski uspjesi, ali ni neuspjesi koji se ponekad moraju dogoditi, budu predmet političke borbe ili politikanstva.

Čelnici MUP-a odbacili su tvrdnje da su sporni i slučajevi u Zadru i Dubrovniku, gdje su također na obavijesnom razgovoru u policiji zbog Facebooka i lijepljenja plakata bili mladić i djevojka.

Dubrovčanin Nikša Klečak je, tvrdi Faber, sam došao u policijsku postaju i nije uhićen već je bio na obavijesnom razgovoru, dok je pretres njegova stana obavljen po sudskom nalogu.

Tzv. slučaj Zadar nazvao je medijskom konstrukcijom, odbacujući tvrdnje da je policija, također zbog lijepljenja plakata, privela koordinatoricu najavljenog prosvjednog skupa Ivanu Loko. Ona je, kaže Faber, sama došla u policiju i tražila razgovor sa šefom postaje u vezi prosvjeda, a nadležni su joj izašli u susret i 'postupili kao pravi servis građana'.

Konferencija za novinare čelnika MUP-a uslijedila je nakon što je premijer Sanader u povodu 'slučaja Facebook' izjavio da nitko ne smije biti priveden ili uhićen zato što drugačije misli te od Karamarka i Fabera zatražio izvješće o događajima u Zagrebu i Dubrovniku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene