Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo je 50 godina...

VELIKI PLANOVI ZA MJESEC 'Ne bi se radilo o tek par kuća, gradskoj vijećnici i crkvi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi direktor Europske svemirske agencije na Zemljinom satelitu želi sagraditi 'lunarno selo'.

Prošlo je 50 godina od kada je čovjek stupio na Mjesec, a novi direktor Europske svemirske agencije (ESA) Johann-Dietrich Woerner sada želi na tom Zemljinom satelitu sagraditi 'lunarno selo', doznaje se u utorak iz znanstvene zajednice nakon netom održanog Međunarodnog kongresa astronautike u Jeruzalemu.

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina!

'Zašto ne bismo sagradili lunarno selo', zapitao se Woerner koji je pojasnio da bi selo na Mjesecu moglo predstavljati zamjenu za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i polaznu tačku za putovanja u nove, daleke destinacije kao što je Mars.

Po njegovim riječima, lunarno selo bilo bi smješteno na dijelu Mjesečeve površine koja se ne vidi sa Zemlje i ne bi se radilo o tek par kuća, gradskoj vijećnici i crkvi već bi se radilo o međunarodnoj koloniji koja bi se izgradila pomoću robota i koja bi omogućila izvođenje raznih znanstvenih misija. Gašenje ISS-a je predviđeno za 2024. godinu pa Woerner vjeruje da je vrijeme za planiranje naredne faze čovjekova prisustva u svemiru.

Rusija i Europa imaju ambiciozan plan

Selo, u stvari razbacane naseobine, moglo bi se, tvrdi čelnik ESA-e, izgraditi u dubokim kraterima na površini Mjeseca koji bi stanovnike štitili od opasnosti poput kozmičke radijacije, mikrometeora i nepogodnih temperatura:

'Moramo razmišljati o budućnosti dalje od ISS-a. Moramo planirati izgradnju svemirskog broda koji će biti kadar proučavati mikrogravitaciju u niskoj Zemljinoj orbiti', objasnio je Woerner.

Također, dodaje da bi prvi stanovnici bili znanstvenici i istraživači, ali i da poduzetnici već razmišljaju kako pronaći način za iskorištavanje prirodnih Mjesečevih resursa, poput zlata, kobalta, željeza, platine, paladija, wolframa i helija-3.

POGLED U ZVIJEZDE Gradi se najveći teleskop za otkrivanje izvanzemaljskog života

'Otišli smo na Mjesec prije 50 godina i moramo znati da danas imamo više mogućnosti s iPhone-ima nego kompjutorima koji su poslali čovjeka u svemir. Eksponencijalni tehnološki rast nam omogućuje da učinimo stvari koje prije nisu bile moguće', kazao je Naveen Jain, jedan od poduzetnika koji radi s NASA-om i suosnivač tvrtke Moon Express.

Iako NASA igra veliku ulogu u komercijalnom lunarnom istraživanju, postoji prostor i za ostale svemirske agencije da preuzmu čelnu ulogu u naseljavanju Mjeseca i razvijanju svemirskog turizma.

I vrlo brzo, novo atraktivno europsko mjesto za godišnji odmor moglo bi imati predivan, najbožanstveniji pogled na planet Zemlju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene