Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi direktor Europske svemirske agencije na Zemljinom satelitu želi sagraditi 'lunarno selo'.


Prošlo je 50 godina od kada je čovjek stupio na Mjesec, a novi direktor Europske svemirske agencije (ESA) Johann-Dietrich Woerner sada želi na tom Zemljinom satelitu sagraditi 'lunarno selo', doznaje se u utorak iz znanstvene zajednice nakon netom održanog Međunarodnog kongresa astronautike u Jeruzalemu.

Vezani članci Slika nije dostupna Četvrti najsjajniji objekt na nebu bit će ruski satelit Slika nije dostupna Dovedena u pitanje jedna od ključnih teorija o stvaranju Sunčeva sustava

'Zašto ne bismo sagradili lunarno selo', zapitao se Woerner koji je pojasnio da bi selo na Mjesecu moglo predstavljati zamjenu za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i polaznu tačku za putovanja u nove, daleke destinacije kao što je Mars.

Po njegovim riječima, lunarno selo bilo bi smješteno na dijelu Mjesečeve površine koja se ne vidi sa Zemlje i ne bi se radilo o tek par kuća, gradskoj vijećnici i crkvi već bi se radilo o međunarodnoj koloniji koja bi se izgradila pomoću robota i koja bi omogućila izvođenje raznih znanstvenih misija. Gašenje ISS-a je predviđeno za 2024. godinu pa Woerner vjeruje da je vrijeme za planiranje naredne faze čovjekova prisustva u svemiru.

Rusija i Europa imaju ambiciozan plan

Selo, u stvari razbacane naseobine, moglo bi se, tvrdi čelnik ESA-e, izgraditi u dubokim kraterima na površini Mjeseca koji bi stanovnike štitili od opasnosti poput kozmičke radijacije, mikrometeora i nepogodnih temperatura:

'Moramo razmišljati o budućnosti dalje od ISS-a. Moramo planirati izgradnju svemirskog broda koji će biti kadar proučavati mikrogravitaciju u niskoj Zemljinoj orbiti', objasnio je Woerner.

Također, dodaje da bi prvi stanovnici bili znanstvenici i istraživači, ali i da poduzetnici već razmišljaju kako pronaći način za iskorištavanje prirodnih Mjesečevih resursa, poput zlata, kobalta, željeza, platine, paladija, wolframa i helija-3.

POGLED U ZVIJEZDE Gradi se najveći teleskop za otkrivanje izvanzemaljskog života

'Otišli smo na Mjesec prije 50 godina i moramo znati da danas imamo više mogućnosti s iPhone-ima nego kompjutorima koji su poslali čovjeka u svemir. Eksponencijalni tehnološki rast nam omogućuje da učinimo stvari koje prije nisu bile moguće', kazao je Naveen Jain, jedan od poduzetnika koji radi s NASA-om i suosnivač tvrtke Moon Express.

Iako NASA igra veliku ulogu u komercijalnom lunarnom istraživanju, postoji prostor i za ostale svemirske agencije da preuzmu čelnu ulogu u naseljavanju Mjeseca i razvijanju svemirskog turizma.

I vrlo brzo, novo atraktivno europsko mjesto za godišnji odmor moglo bi imati predivan, najbožanstveniji pogled na planet Zemlju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju