Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se realizacija

Rusija i Europa imaju ambiciozan plan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Europa žele permanentno nastaniti površinu Mjeseca. Cilj je ogroman krater na tamnoj strani.

Europska svemirska agencija priprema se pridružiti ambiocioznom planu Rusije u koloniziranju Mjeseca i to s objavom da će omogućiti ključnu tehnologiju za planiranu istraživačku misiju 2020. godine te i mogućom pomoći u izgradnji stalne baze na Mjesecu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Još u studenom 2014. godine ruska svemirska agencija Roskosmos najavila je lansiranje robotske letjelice Luna 27, koja bi trebala sletjeti u krater Aitken na Južnom polu Mjeseca, odnosno u divovski krater na tamnoj strani Mjeseca te ga istražiti za moguće resurse koje bi mogli iskoristiti budući stanovnici Mjeseca, prenosi RT.

"Južni pol Mjeseca je potpuno različit od bilo čega što smo dosad posjetili. Tamo je toliko ekstremno hladno da se može pronaći velika količina vodenog leda i drugih kemikalija na površini, koje bi mogli koristiti kao raketno gorivo ili za sustav za održavanje života čovjeka u misijama na toj lokaciji", rekao je za BBC James Carpenter, vodeći znanstvenik na projektu pri ESA-i.

Japanci obznanili svijetu: Idemo na Mjesec

ESA bi za misiju dala pilota i sustav za slijetanje na Mjesec koji je laserski navođen, kao i set sofisticiranih kamera, pomoću kojih bi se izabrala najbolja lokacija za slijetanje. U paketu bi došla i revolucionarna bušilica, koja bi mogla rovati do dva metra ispod površine Mjeseca. No ni to nije sve, jer bi ESA tamo napravila i laboratorij i kojem bi se odmah analizirali uzorci tla s Mjeseca.

Očekuje se da bi ESA svoju ulogu u projektu mogla ratificirati tek potkraj 2016. godine.

"Moramo otići na Mjesec. 21. stoljeće će biti ono u kojem će tamo biti stalna postaja ljudske civilizacije. Rusija mora sudjelovati u tom procesu i moramo to učiniti s našim međunarodnim kolegama", rekao je za BBC Igor Mitrofanov, profesor na Institutu za svemirska istraživanja u Moskvi te vodeći znanstvenik na navedenom projektu u Roskosmosu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene