Nakon što je ribarski inspektor iz Zadra Marko Pupić Bakrač optužio Ministarstvo poljoprivrede da sudjeluje u jeftinom uvozu tune iz Libije, iz Europske komisije potvrdili su kako kazna koja očekuje Hrvatsku nije povezana s tim slučajem.

Galerija Ulovljena tuna - 1 Ulovljena tuna - 2 Ulovljena tuna - 3 +1 Lov na tunu (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Nakon najava iz Europske komisije kako Hrvatsku čeka kazna zbog ozbiljnih propusta pri rukovanju tunom u proizvodnji, te nakon prozivki ribarskog inspektora iz Zadra Marka Pupića Bakrača, stiglo je priopćenje iz Europske unije.

Vezani članci Emily O'Reilly Nove sumnje nakon korupcijskog skandala: Katar plaćao poslovna putovanja direktorima u Europskoj komisiji Tunogojilište - 4 Lov tune u mutnom? Ribarski inspektor tvrdi da se tuna u Hrvatsku uvozi mimo pravila, a ministrica odgovara: ''Laže, laže i laže''

U priopćenju je ponovljeno kako Hrvatska mora poduzeti određene korake u inspekciji i nadzoru kriminalnih radnji unutar dva mjeseca ili zemlju čeka kazna. No, također se ističe kako ta kazna nije povezana s optužbama zadarskog inspektora. 

"Komisija poziva Hrvatsku da poštuje zakone EU-a kako bi osigurala praćenje, nadzor i inspekciju sustava uzgoja plavoperajne tune. (...) Slučaj prekršaja koji je naveden nije izravno povezan s novim podacima koje je prijavio Marko Pupić Bakrač. Komisija će promotriti i tu prijavu te će se primjereno o njoj naknadno očitovati", stoji u odgovoru.

Podsjetimo, inspektor Marko Pupić Bakrač već mjesecima tvrdi da se tuna u Hrvatsku jeftino uvozi iz Libije, bez papira, i da se dokumenti naknadno popunjavaju kako bi riba mogla na legalno putovanje do japanskog tržišta. Tvrdi i da tune u Lijepu našu ne stižu u skladu s pravilima EU-a i to, dodaje, uz blagoslov resornog Ministarstva i uz izuzetak inspektora iz Zadra i Šibenika.

''Postoji razlog zašto je ta riba, umjesto mjesec dana, putovala dva mjeseca. Znači to su sve okolnosti koje treba razjasniti. Te nepravilnosti su se dogovarale u Ministarstvu poljoprivrede, i sastanke je držala ministrica Marija Vučković'', kazao je tada.

Iz Ministarstva su sve optužbe opovrgnuli te optužili inspektora da laže te da mu to "nije prvi put".

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju