Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA ZA SPAS PULSKOG BRODOGRADILIŠTA

Ministrica Martina Dalić o potezu Europske komisije: "Ovo je samo prvi korak, jamstvo za Uljanik nije dovoljno..."

Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr)
Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Europska komisija odobrila je državnu potporu brodogradilištu Uljanik.

Komisija je zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

"Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja", poručuju iz EK.

"Trajno sačuvati radna mjesta u Istri"

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je:

„Državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći će brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade pouzdane strategije za restrukturiranje kojom će si osigurati budućnost. Stoga smo danas odobrili to jamstvo. Planom restrukturiranja mora se osigurati dugoročna održivost tog društva bez stalne javne potpore kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri”.

Dalić: "Jamstvo je samo prvi korak..."

Odluku Europske komisije komentirala je i ministrica gospodarstva Martina Dalić:

"Odluka omogućava provođenje prethodne odluke o davanju sanacijskog jamstva od 92 milijuna eura. Kredit će omogućiti isplatu plaća i naplatu dobavljača. To je samo prvi korak, jer slijedi detaljno restrukturiranje i traženje strateškog partnera", kazala je Dalić.

Poručila je kako samo jamstvo nije dovoljno za rješavanje problema Uljanika.

"Uljanik treba što prije u restrukturiranje", kazala je Dalić.

Potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Dalić novinari su danas upitali i što Vlada čini u zaštiti interesa države i radnika u Rafineriji nafte Sisak, kazala je da je u tom smislu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić već dao određene izjave te da su Vladini potezi usmjereni očuvanju poslovanja i "stabilne jezgre radnih mjesta".

"Upravo, odlazi"

Podsjetimo, stotinjak radnika pulskog brodogradilišta Uljanik jutros se samoincijativno se uz povike "Upravo, odlazi"" okupilo pred upravnom zgradom brodogradilišta iskazujući nezadovoljstvo neisplatom plaća za prosinac i božićnica, a strahujući za budućnost tvrtke, tražili su i odlazak uprave.

Okupljanje je trajalo nešto više od sat vremena, nakon čega su se radnici vratili na svoja radna mjesta.

Vlada je 11. siječnja ovlastila Ministarstvo financija da u ime Republike Hrvatske izda državno jamstvo od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke ili drugih poslovnih banaka za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje postaje aktivno po odobrenju Europske komisije.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene