Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcije Kolumbi i Armes 72

Europol objavio detalje akcija protiv "balkanskog kartela", uhićeni i Hrvati: Oružje su skrivali u lažnim zidovima i grijalicama

Zaplijenjeno oružje, arhiva (Foto: Pixell)
Zaplijenjeno oružje, arhiva (Foto: Pixell) Foto: Pixell
U dvije velike kriminalističke operacije u Europi razotkrivene su mreže švercera oružjem, u koje su bile uključene i osobe iz Hrvatske, a zaplijenjeno je 700 komada oružja, uključujući raketne bacače i strojnice.

Europol je objavio kako je u akciji Kolumbi sudjelovalo na stotine policijskih službenika iz Hrvatske, Slovenije i Španjolske, a u koordiniranim racijama 14. lipnja privedene su ukupno 33 osobe. Kuće su pretresene u Španjolskoj uz potporu i informacije hrvatske policije nakon što je zaplijenjena veća količina oružja u Italiji.

U dvogodišnjoj istrazi razotkrivena je kriminalna mreža koja je vođena iz Slovenije, uz potporu pomagača iz Hrvatske, a oružje i streljivo krijumčareno je iz Slovenije u Italiju, Francusku i Španjolsku. U Hrvatskoj je USKOK pokrenuo istragu protiv šest osoba za koje se sumnja da su se bavile ilegalnom trgovinom oružjem.

Operacija Kolumbi dio je šire europske strategije u borbi protiv mreže organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu, poznatog i kao "balkanski kartel".

U Francuskoj je provedena i akcija "Armes 72", a u dva dana od 12. do 14. lipnja na više od 50 lokacija diljem Francuske izvršeno je oko 100 pretraga kuća, uhićeno je 30 osumnjičenih osoba i zaplijenjeno više od 700 komada oružja, uključujući 50 strojnica i 250 pištolja. Istražitelji su našli i eksploziv te raketne bacače. Oružje je bilo skriveno iza lažnih zidova, u izrezbarenim knjigama i lažnim grijalicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika afera Golemi incident u Europolu, nestali izuzetno povjerljivi dokumenti iz sefa: Pogledajte kakve detalje sadrže i gdje je dio njih pronađen Ilustracija Unosan biznis Europol izdao zabrinjavajuće upozorenje: Trgovina drogom u EU vrijedi više od 31 milijardu eura godišnje

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene